Gå til sidens indhold

Retningslinjer om coronavirus COVID-19

Faggruppe Familiedyr har udarbejdet følgende retningslinjer om coronavirus på baggrund af retningslinjer, som er offentliggjort fra World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) 20. marts 2020 samt anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

COLOURBOX9583680

Fakta

 • Den nye coronavirus kaldes nu officielt for SARS-CoV-2, og sygdommen, som den forårsager, kaldes forkortet for COVID-19.
 • Der er ingen evidens for et specifikt reservoir i dyr for SARS-CoV-2.
 • Der er ingen evidens for, at familiedyr kan smittes med virus og udvikle COVID-19 eller kan fungere som kilde til infektion.
 • Canine Coronavirus (CCoV og CRCoV) kan forårsage hhv. diarré og respiratorisk infektion hos hund. Feline Coronavirus (FCoV) er en almindeligt forekommende asymptomatisk tarminfektion hos katte, men kan i sjældne tilfælde mutere til en mere viral form (Felin Infektiøs Peritonitis). Både Canine- og Feline Coronavirus er alpha-coronavirus, men er ikke koblet til det nuværende udbrud af COVID-19 (SARS-Cov-2 er beta-virus).

Vi anbefaler, at man løbende holder sig orienteret om den seneste udvikling og opdaterede information om COVID-19 vedrørende dyr på OIEs (World Organization for Animal Health) hjemmeside

Vil du følge med i, hvordan COVID-19 spredes, kan du holde dig orienteret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og hos Centers for Disease Control and Prevention, som WSAVA refererer til.

Ofte stillede spørgsmål

DDD følger udviklingen af COVID-19 og opdaterer løbende vores retningslinjer og svar på ofte stillede spørgsmål om COVID-19 og kæledyr.

Opdateringerne er blandt andet baseret på WSAVAs retningslinjer for dyrlæger og svar på ofte stillede spørgsmål. Nedenfor finder du et oversat udpluk suppleret med DDDs tilføjelser. Du kan finde yderligere information om coronavirus og kæledyr på DDDs side, der er målrettet dyreejere.

 • Kan COVID-19 smitte til kæledyr?

  Der er i øjeblikket ingen evidens for, at familiedyr kan blive inficeret med eller sprede COVID-19.

 • Skal jeg undgå kontakt med kæledyr eller andre dyr, hvis jeg er syg med COVID-19?

  Du bør begrænse kontakten med kæledyr og andre dyr, hvis du er bekræftet syg med COVID-19.

  Selvom der ikke er rapporteret om kæledyr eller andre dyr, der er syge med COVID-19, anbefales det stadig, at mennesker, der er syge med COVID-19, begrænser kontakten med dyr, indtil der er mere information på området.

  Hvis det er muligt, skal du lade et andet medlem af din husstand passe dine dyr, mens du er syg. Hvis du er syg af COVID-19, skal du undgå direkte kontakt med dit kæledyr, herunder klap, kram og at blive "kysset".

 • Hvad skal jeg gøre, hvis et kæledyr udvikler en uforklarlig sygdom og har haft kontakt til en person med dokumenteret COVID-19-infektion?

  Modtager du som dyrlæge en henvendelse om et dyr, hvis ejer er bekræftet smittet med COVID-19 (eller i karantæne), og hvor dyret har symptomer, som kan mistænkes relateret til COVID-19, skal du som dyrlæge straks kontakte Fødevarestyrelsen. Styrelsen vil vejlede dig om, hvordan du skal håndtere situationen i forhold til evt. smittebeskyttelse.

 • Hvordan skal man forholde sig i forhold til kæledyr i områder, hvor virus er aktiv?

  Der er i øjeblikket ingen bevis for, at kæledyr kan blive inficeret. Selvom der ikke er rapporteret om kæledyr eller andre dyr, der bliver syge med COVID-19, skal kæledyrsejere undgå kontakt med dyr, de ikke er bekendt med, og altid vaske deres hænder før og efter at have håndteret et dyr.

  Hvis ejere er syge med COVID-19, bør de undgå kontakt med dyrene.

 • Skal dyrlæger vaccinere hunde mod Canine Coronavirus på grund af risikoen for SARS-CoV-2?

  De vacciner, der findes på det globale marked mod hundens coronavirus, er beregnet til at beskytte mod enterisk coronavirusinfektion og er ikke godkendt til beskyttelse mod luftvejsinfektioner.

  Dyrlæger bør derfor ikke bruge sådanne vacciner med tanke på, at der kan være en form for krydsbeskyttelse mod COVID-19.

  Der er ingen evidens for, at de godkendte vacciner giver krydsbeskyttelse imod infektionen med COVID-19, da enteriske og respiratoriske vira er markant forskellige varianter af coronavirus. Der findes i øjeblikket ingen vacciner for respiratorisk coronavirusinfektion hos hund.

 • Hvis mit kæledyr har været i kontakt med en, der er syg af COVID-19, kan det så sprede sygdommen til andre mennesker?

  Det vides endnu ikke med sikkerhed, men der er ikke grund til at antage, at familiedyr kan blive inficeret eller sprede SARS-CoV-2.

  Man ved heller ikke, om de reelt kan blive syge af den nye coronavirus. Der er i øjeblikket ingen beviser for, at familiedyr kan være en kilde til infektion for mennesker. Dette er dog en situation, der hurtigt udvikler sig, og oplysninger vil blive opdateret, når de bliver tilgængelige.

 • Hvilke overvejelser er der om kæledyr, der har været i kontakt med mennesker, der er inficeret med COVID-19?

  Mens SARS-CoV-2 synes at være fremkommet fra en dyrekilde, spreder den sig nu fra person til person. Man mener, at spredningen fra person til person hovedsageligt forekommer via dråber, når en inficeret person hoster eller nyser.

  Det er vigtigt at pointere, at der stadig ikke er evidens for, at familiedyr, herunder kæledyr som hunde og katte, kan blive inficeret med eller overføre SARS-CoV-2.

  Selvom der ikke er noget bevis for, at kæledyr spiller en rolle i epidemiologien af COVID-19, bør streng håndhygiejne opretholdes af dyrlæger og andet personale, især hvis der er tale om et dyr, der har været i kontakt med en inficeret person.

  Informationen om de mulige smitteveje for SARS-CoV-2 opdateres løbende både hos Sundhedsstyrelsen og hos de øvrige landes myndigheder. WSAVA henviser således til Centers for Disease Control and Prevention

  I forhold til, hvordan du skal beskytte dig selv og andet klinikpersonale, kan du besøge Sundhedsstyrelsens hjemmeside for optimal smittebeskyttelse. 

   

Rapporter fra Hong Kong om smitte til hunde

Meldinger fra Hong Kong den 28. februar 2020 indikerede, at en hund hos en inficeret patient havde testet "svagt positivt" på COVID-19 efter rutinemæssig test.

World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) har den 20. marts 2020 udsendt en pressemeddelelse for at berolige kæledyrsejere efter nyheden om, at den pågældende hund i Hong Kong, der blev sat i karantæne, efter at den havde testet positiv for SARS-CoV-2, er død. Hunden blev frigivet efter to ugers karantæne, og efter at have testet negativ for SARS-CoV-2.

Hunden, en 17 år gammel Pomeranian, havde ikke vist kliniske tegn på COVID-19. Den havde imidlertid andre betydelige sundhedsmæssige problemer, herunder hjerte- og nyreproblemer, og dens død er forårsaget af disse samt alderdom. Den stress, som hunden har oplevet i forbindelse med adskillelsen fra sin ejer, har muligvis forværret dens helbred.

WSAVA bekræfter, at der ikke er noget, der peger på, at hunden var syg af COVID-19, og heller ikke, at den kan have overført virus til et menneske eller dyr.

Den 19. marts 2020 meddelte Hong Kongs veterinærmyndigheder (Agriculture, Fisheries and Conservation Department), at en anden hund, en schæfer, også havde testet positiv for SARS-CoV-2. Denne hund blev sat i karantæne, efter at dens ejer blev bekræftet med COVID-19. Selvom hunden er testet positiv, har den ingen kliniske tegn på sygdom. En anden hund fra den samme bopæl er testet negativ for SARS-CoV2. Denne hund har heller ingen relevante kliniske tegn og er ligeledes sat i karantæne. Hundene testes fortsat resten af ​​karantæneperioden.

WSAVAs præsident, Dr. Shane Ryan, udtaler: "Selvom der stadig er meget, vi ikke ved om COVID-19, ved vi, at det ikke var virus, den syge Pomeranian døde af. Og den anden hund viser heller ingen tegn, hverken på sygdommen eller at være i stand til at overføre den til andre kæledyr eller mennesker. Den nuværende dokumentation indikerer stadig stærkt, at COVID-19 ikke kan overføres fra kæledyr".

Kontakt

Karin Melsen
Fagpolitisk konsulent

karin.jpg