Gå til sidens indhold

DDD: Skærpede straffe er nødvendige, men tempo og værktøjer halter stadig

Dyrlægeforeningen hilser fødevareministerens udspil om hårdere straffe for overtrædelser af dyrevelfærdsloven velkommen som et vigtigt og længe ventet skridt. DDD har i flere år efterspurgt et højere strafniveau – nu mangler der hurtigere sagsgange i retsvæsenet.

– Når man som fagperson ser alvorlig omsorgssvigt eller mishandling, er det helt afgørende, at myndighederne reagerer hurtigt og konsekvent. Det har haltet i mange år, siger forperson for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.

Fødevareministeriet har fremlagt 11 nye initiativer med skærpede straffe på dyrevelfærdsområdet. Blandt de centrale tiltag er en fordobling af straffen for grove overtrædelser, højere bøder ved gentagelsestilfælde og udvidede muligheder for at frakende retten til at holde dyr. Samtidig foreslås en fremtidig "klippekortsordning", hvor gentagne lovbrud automatisk fører til frakendelse af retten til at holde dyr. Desuden åbnes der mulighed for, at der i særlige tilfælde kan gives bøde i stedet for fængselsstraf – fx hvis mishandlingen skyldes menneskelig fejl som uagtsom håndtering af dyr under transport. Alle disse tiltag indgår i ministeriets samlede pakke med 11 initiativer.

Sager trækker i langdrag – og det går ud over dyrene

Men selv med et styrket lovgrundlag er praksis fortsat præget af langsommelighed og begrænset handlekraft. En af de største udfordringer er de lange sagsbehandlingstider i retssystemet.

– Det kan tage alt for lang tid fra anmeldelse til dom. I mellemtiden kan dyr forblive i de forhold, de lever under eller er fjernet fra, og risikere at vente i månedsvis i fx pension. Og den tiltalte kan nå at anskaffe sig nye dyr, før sagen er afsluttet. Det er urimeligt – både for dyrene og for dem, der kæmper for deres velfærd, siger Hanne Knude Palshof.

Behovet for hurtig og konsekvent indsats bliver ikke mindre, når man ser på den aktuelle kontrolstatistik: Ifølge Fødevarestyrelsen havde hver femte svinebesætning ved seneste kontrol (tal fra 2024) ikke styr på håndteringen af syge og tilskadekomne grise. Det viser med al tydelighed, at problemerne er omfattende – og at der er brug for både styrkede sanktionsmuligheder og en langt mere effektiv reaktionstid.

Bødeværktøjer mangler i praksis

– På veterinærområdet er det i dag stort set umuligt at bruge bøder som en hurtig og effektiv reaktion. I modsætning til fødevareområdet kræver selv oplagte overtrædelser en politianmeldelse og en retssag. Det er både tungt og tidskrævende, forklarer Hanne Knude Palshof.

DDD ser positivt på regeringens forslag om at udvikle en systematisk model for bødestørrelser. Men for at sikre en hurtigere og mere fleksibel håndhævelse opfordrer DDD til, at der også åbnes for administrative bøder på veterinærområdet – som det allerede er muligt på fødevareområdet.