Gå til sidens indhold

Dyrlægernes enhedsforening sikrer vigtig sejr

Pressenævnet slår fast: Ridehesten har brudt god presseskik! En vigtig sejr for dyrlægerne og dyrlægevirksomhederne og et klart signal om, at vi ikke accepterer urimelige angreb på vores faglighed, lyder det fra DDD og DA.

Shutterstock 2080944505

Pressenævnet har givet Den Danske Dyrlægeforening klart og ubetinget medhold i en klage over magasinet Ridehesten for brud på god presseskik.

Sagen drejer sig om et læserbrev, hvor dyrlægestanden blev beskyldt for magtmisbrug og urimelige priser. Læserbrevet blev bragt i juli 2024 uden klart at være deklareret som et partsindlæg, og det blev opsat som en artikel med faktabokse og fremhævede citater, hvilket slørede grænsen mellem journalistik og debat.

Samtidig nævnte magasinets leder dyrlægebranchen i samme åndedrag som TV-dokumentaren Den Sorte Svane, hvilket skabte en skæv og urimelig sammenkobling.

Pressenævnet fastslår, at Ridehesten overtrådte god presseskik ved ikke at lade de anklagede dyrlæger komme til orde, før kritikken blev bragt. At give den kritiserede part mulighed for at svare er et grundlæggende princip i pressens etiske retningslinjer, og nævnet understreger, at denne rettighed ikke kan tilsidesættes. Magasinet frikendes dog for at have givet læserbrevet en redaktionel karakter.

Dyrlægeforeningen: Vi lader aldrig vores medlemmer stå alene

Den Danske Dyrlægeforening er glad og meget tilfredshed med afgørelsen – men er også stærkt bevidst om, at denne sag kunne have haft alvorlige konsekvenser for dyrlægerne, hvis ikke foreningen havde taget affære:

- Denne kendelse viser præcis, hvorfor vi som enhedsforening står stærkt. Vi er her for at beskytte vores medlemmers faglighed og integritet. Det her handler ikke bare om én dyrlægepraksis, men om hele vores erhverv. Når vi står sammen, kan vi rykke noget, siger DDDs forperson, Hanne Knude Palshof.

Hun roser samtidig DDDs sekretariat for en hurtig og effektiv indsats:

- Vi reagerede hurtigt og hårdt, og vi fik klart medhold – det viser, at vi har en forening, der kan og vil handle, når det gælder.

Dyrlægers priser er ikke tilfældige

Forpersonen for DDDs Faggruppe Heste, Steen Bo Larsen, understreger, at sagen ikke kun handler om presseetik, men også om det dyrlægefaglige grundlag for behandling af heste:

- Hestedyrlæger arbejder under et stort ansvar, hvor vi altid skal balancere dyrets behov, ejerens ønsker og de faglige retningslinjer. En akut tilkald kan være en kompleks situation, og dyreejere har krav på at få korrekt information – ikke en misvisende fremstilling, der skaber mistillid til dyrlægestanden.

Han påpeger, at dyrlægers priser ikke er tilfældige, men afspejler både erfaring, kompetencer og det udstyr, der kræves for at behandle heste:

- Prissætning på dyrlægeydelser er ikke et spørgsmål om tilfældige valg, men en konsekvens af nødvendige investeringer i avanceret udstyr, specialiseret viden og et vagtberedskab, der sikrer, at heste kan få hjælp døgnet rundt. Det er helt afgørende, at debatten om dyrlægers arbejde er baseret på fakta og ikke på løse påstande og misforståelser.

Arbejdsgiverforening: Pressenævnets kritik er helt central

Mikkel Markussen, formand for Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening, understreger, at Pressenævnets kritik af Ridehesten rammer et principielt vigtigt punkt:

- Når alvorlige anklager rettes mod en virksomhed eller en hel branche, bør det være en selvfølge, at de berørte får mulighed for at svare, inden kritikken offentliggøres. Det er et grundlæggende princip i ordentlig presseetik, som Ridehesten har tilsidesat. Den slags kan have alvorlige konsekvenser for både virksomheder og medarbejdere, og derfor er Pressenævnets kendelse så vigtig.

Pressenævnet har nu pålagt Ridehesten at bringe en offentliggørelse af kendelsen i deres næste udgivelse.

Læs kendelsen fra Pressenævnet her