Veterinærfaglig ekspertise indtager nu plads i den videnskabelige arbejdsgruppe bag naturnationalparker
Den Danske Dyrlægeforening jubler: "Endelig får vi vores berettigede plads i den videnskabelige arbejdsgruppe – selvfølgelig skal der sidde en dyrlæge", siger formand for DDD, Hanne Knude Palshof. Hun ser frem til, at dyrlæger nu aktivt kan bidrage til sikring af dyrevelfærd og -sundhed i både den nationale interessentgruppe og i den videnskabelige arbejdsgruppe under Naturnationalparkerne.
I tre år har Den Danske Dyrlægeforening presset på for at få veterinærfaglig ekspertise med i den videnskabelige arbejdsgruppe. DDD har været uforstående over for fraværet af disse essentielle kompetencer, især fordi arbejdsgrupperne skal sikre, at nationalparkerne etableres på det bedst tilgængelige videnskabelige grundlag. Gruppen medvirker til at rådgive om naturforvaltning, herunder biodiversitet og brug af store græssere som en del af økosystemet.
Nu har miljøministeren lyttet til DDDs opråb og udvidet den videnskabelige arbejdsgruppe med Peter T. Thomsen, dyrlæge og professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på Aarhus Universitet.
- Jeg er virkelig glad for, at miljøministeren har været lydhør over for de faglige argumenter, vi har fremført, siger Hanne Knude Palshof og fortsætter:
- Veterinærer bidrager med en unik indsigt og erfaring, der sikrer, at både fagligheden og dyrevelfærden prioriteres højt i de retningslinjer og tiltag, der udarbejdes for at forbedre forholdene for dyrene. Dyr bag hegn kan ikke betragtes som vilde dyr i traditionel forstand; de lever under forhold, der kræver en mere aktiv forvaltning og skal derfor behandles som farmede dyr. En sådan tilgang er afgørende for at opretholde et højt niveau af dyrevelfærd.
Helle Slot, der har været en del af interessentgruppen for Naturnationalparkerne siden 2022, tilføjer:
- Når dyr sættes bag hegn, ændres deres levevilkår og sundhed markant. Det medfører komplekse udfordringer, som vi, både som mennesker og fagpersoner, har et ansvar for at håndtere for at sikre dyrevelfærden i bestanden. Det kan blandt andet kræve korrekt tidspunkt for igangsætning af tilskudsfodring og målrettet sygdomsbekæmpelse, når det veterinærfagligt vurderes som nødvendigt.
Helle Slot understreger også vigtigheden af, at miljøministeren anerkender, at der er brug for veterinærfaglige kompetencer også i den videnskabelige arbejdsgruppe:
- Naturnationalparkerne er et stort projekt, og det er afgørende, at vi som dyrlæger og faglig organisation konstant arbejder for at sikre både dyrevelfærd og dyrenes sundhed. Mine år i interessentgruppen har tydeligt vist mig, hvor afgørende det er at have veterinærfaglig ekspertise med ved bordet. Vi står ofte over for komplekse problemstillinger, hvor dyrenes sundhed og velfærd skal vejes op imod andre hensyn som naturforvaltning og biodiversitet. Det er i disse sammenhænge, at en dyrlæges viden og erfaring gør en forskel. Uden den veterinærfaglige indsigt risikerer vi at træffe beslutninger, der kan kompromittere dyrenes velfærd. Derfor er det helt essentielt, at vi som veterinærer er med til at sikre, at dyrene modtager den rette behandling og pleje, også i store projekter som Naturnationalparkerne.
Peter T. Thomsen, det nyeste medlem af den videnskabelige arbejdsgruppe, ser frem til sit bidrag:
- Jeg er stolt over at blive en del af arbejdsgruppen. Miljøministeren har bedt mig styrke gruppens faglighed med fokus på dyrevelfærd, og jeg ser flere dilemmaer i forhold til velfærden for dyrene i de kommende Naturnationalparker. Min opgave bliver at "tale dyrenes sag" ud fra et veterinærfagligt perspektiv og sikre det bedst mulige kompromis mellem hensynet til natur, miljø og dyrevelfærd.
Peter T. Thomsen er dyrlæge og professor ved Aarhus Universitet med ekspertise inden for dyrevelfærd og husdyrsundhed. Hans forskning fokuserer på sundheds- og velfærdsproblemer hos malkekøer, herunder håndtering af klovsygdomme og risikofaktorer for dødelighed blandt malkekøer. Han arbejder også med at forbedre managementpraksisser og sygdomsforebyggelse i kvægbesætninger for at optimere både dyrenes velfærd, bæredygtigheden og landmandens produktion.
Medlemmer af de to arbejdsgrupper under Naturnationalparkerne
Videnskabelige arbejdsgruppe:
Professor Jens-Christian Svenning
Professor Carsten Rahbek
Professor Hans Henrik Bruun
Seniorrådgiver Rita Merete Buttenschøn
Professor Henrik Vejre
Formand for Det Dyreetiske Råd, Bengt Holst
Lektor Stine Krøijer
Lektor Jacob Heilmann-Clausen
Professor Peter Sandøe
Professor Margit Bak Jensen
Professor Peter T. Thomsen.
National arbejdsgruppe for interessenter:
Det Grønne Kontaktudvalg
Danmarks Naturfredningsforening
WWF Verdensnaturfonden
Friluftsrådet
Danmarks Idrætsforbund
Danske Gymnastik og Idrætsforeninger
Danmarks Jægerforbund
Spejderne
Dansk Ride Forbund
Danmarks Cykle Union
Dansk Ornitologisk Forening
Dyrenes Beskyttelse
Landbrug & Fødevarer
Verdens Skove
De Unge Biodiversitetsambassadører
Danmarks Nationalparker
Dansk Skovforening
DOSO
Den Danske Dyrlægeforening
Danmarks Sportsfiskerforbund
Dansk Orienterings-Forbund
Dansk Kennel Klub