Gå til sidens indhold

Interessant kendelse fra Højesteret: Her er ADOs bemærkninger

Afskedigelse i forbindelse med forestående fertilitetsbehandling var i strid med ligebehandlingslovens § 4

Højesteret har den 15. april 2025 afsagt dom i en sag, hvor en medarbejder blev afskediget kort tid efter, hun havde meddelt sin nærmeste leder, at hun påtænkte at begynde i fertilitetsbehandling. Afskedigelsen var i strid med ligebehandlingslovens § 4 om lige arbejdsvilkår for mænd og kvinder, men ikke lovens § 9 om forbud mod afskedigelse på grund af graviditet, da selve fertilitetsbehandlingen ikke var iværksat.

Dommen kan findes her:

Højesteret - Om afskedigelse på grund af forestående fertilitetsbehandling

ADOs bemærkninger

Højesterets afgørelse er i tråd med tidligere højesteretsdomme, der understreger, at beskyttelsen efter ligebehandlingslovens § 9 tillige omfatter lønmodtagere, der forsøger at blive gravide ved kunstig befrugtning, men understreger samtidig, at lønmodtageren skal være påbegyndt selve fertilitetsbehandlingen, så der er igangsat en mulighed for graviditet, førend beskyttelsen efter denne bestemmelse er gældende. 

Dommen er dog et vigtigt eksempel på, at selvom en medarbejder ikke er beskyttet efter ligebehandlingslovens § 9, kan en medarbejder, der har planlagt fertilitetsbehandling og meddelt arbejdsgiveren herom, være beskyttet mod opsigelse efter den generelle bestemmelse i ligebehandlingslovens § 4 om krav til lige arbejdsvilkår for mænd og kvinder med heraf følgende krav på godtgørelse, hvis arbejdsgiveren ikke kan dokumentere, at opsigelsen ikke skyldes planlagt fertilitetsbehandling.

Kontakt ADO, hvis du er i tvivl om dine rettigheder eller har spørgsmål til dit ansættelsesforhold. Du kan altid ringe til 3871 0888.