Gå til sidens indhold

Seneste nyt om veterinærlægemiddelforordningen

Den Danske Dyrlægeforening arbejder via mange kanaler på at få ændret de uønskede konsekvenser af ny EU-lovgivning om lægemidler og skabe klarhed om reglerne. Her kan du få det seneste overblik.

COLOURBOX39148969

DDDs møde med Miljø- og Fødevareudvalget satte fokus på forordningen

Produktresumeets begrænsninger på dyrlægernes faglige virke, risiko for højere antibiotikaforbrug og -resistens, kaskadereglens utilsigtede begrænsninger i forhold til anvendelsen af lægemidler til dyr og kaninernes konsumstatus var centrale emner, da Dyrlægeforeningen mødtes med Miljø- og Fødevareudvalget i går onsdag den 2. marts.

På mødet forklarede DDDs formand Hanne Knude Palshof blandt andet, at implementeringen af den ny veterinærlægemiddelforordning og den danske fortolkning af reglerne vil føre til et øget antibiotikaforbrug og dermed risiko for øget antibiotikaresistens, hvilket er stort tilbageslag i en dansk kontekst, hvor restriktiv anvendelse og udarbejdelse af internationalt anerkendte antibiotikavejledninger til fx familiedyr har medvirket til, at Danmark har noget nær den laveste forekomst af antibiotikaresistens i Europa.

DDDs formand forklarede også overfor udvalget, hvordan dyrlæger i mange tilfælde har praksis for at afbryde behandlingen, når der er effekt, og ikke nødvendigvis følge produktresumeets anvisninger, og at frustrationen hos dyrlægerne, som heller ikke var gået de indbudte politikeres næse forbi, har grobund i dyrlægernes ærekære indsats og dybe faglighed, som vi mener bliver tilsidesat som følge af de nye bestemmelser.

Ud over bekymringen for antibiotikaforbruget var det også vigtigt for Hanne Knude Palshof at forklare politikerne, at udfordringerne blandt andet også gælder tilstrækkelig smertebehandling, og at kaskadereglen spænder ben for, at dyrlæger kan vælge et tilgængeligt humant præparat i stedet for at vente på udleveringstilladelse på et godkendt produkt fra en anden EU-stat.

Der var stor forståelse for den situation, som dyrlægerne befinder sig i, da Hanne Knude Palshof beskrev det skisma, som dyrlægerne er fanget i – at skulle overholde en ny forordning, men samtidig samvittighedsfuldt overholde dyrlægeløftet og sikre dyrevelfærd i henhold til Dyrevelfærdsloven.

Miljø- og Fødevareudvalget har indkaldt fødevareminister Rasmus Prehn i samråd om, hvad regeringen kan og vil gøre for at forhindre, at den nye forordning om veterinærlægemidler fører til et øget antibiotikaforbrug i Danmark og for at undgå eventuelle uhensigtsmæssige konsekvenser for behandlingen af syge husdyr. På mødet forsikrede delegationen fra Miljø- og Fødevareudvalget videre, at man også vil følge op overfor ministeren i forholde til DDDs pointe om, at hele det dyrevelfærdsmæssige aspekt, som blev beskrevet, er mindst lige så væsentligt at forholde sig til.

Europæisk opbakning til, at dyrlæger bør kunne fravige produktresumeet 

DDD og de øvrige medlemmer af FVE (Federation of Veterinarians of Europe) har givet tilbagemelding til FVE om nationale udfordringer, hvor DDD har lagt vægt på de problemer, som vi ser som følge af artikel 106 (lægemidlernes anvendelse). Netop denne passage blev for nylig diskuteret på et møde mellem FVE og den stærkeste interessegruppe for europæiske landmænd, Copa-Cogeca.

Alle var enige om, at det, baseret på vejledninger eller resistensundersøgelser, bør være tilladt for dyrlæger at afvige fra SPC’ets angivne dosering eller behandlingsvarigheden.

FVE vil nu sammen med Copa-Cogeca tage yderligere skridt for at forsøge at rette op på denne uacceptable bestemmelse i den nye forordning.

Bliv klogere på baggrunden for den ny EU-forordning – mandag den 7. marts

DDD har inviteret FVE-præsidenten, Rens van Dobbenburgh, til at give DDDs medlemmer et indblik i, hvorfor EU-reglerne om veterinærmedicin havde behov for at blive opdateret. På webinaret kommer Rens van Dobbenburgh rundt om grundpillerne i den nye forordning samt forventninger til centrale fordele, og hvordan FVE vil arbejde videre med de ulemper, som har vist sig efterfølgende.

Webinaret foregår på engelsk – læs mere og tilmelding her 

Webinar 22. marts: Husk at sende dine spørgsmål inden 9. marts

Tirsdag den 22. marts holder DDD et opfølgende webinar om den nye veterinærlægemiddelforordning og den danske fortolkning af reglerne. På webinaret har DDD invitereret Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen til at opdatere medlemmer på emnet, og styrelserne vil besvare de typiske spørgsmål i relation hertil.

Har du spørgsmål til henholdsvis Fødevarestyrelsen eller Lægemiddelstyrelsen, kan du stille dem forud for webinaret via dette link

Sidste frist for indsendelse af spørgsmål er 9. marts kl. 8.00 (her lukkes linket).

Bemærk - det vil ikke være muligt at stille spørgsmål i forbindelse med selve webinaret, da vi forventer mange deltagere, og styrelserne forbeholder sig retten til at vælge blandt de indkomne spørgsmål med henblik på, hvilke der besvares under webinaret.

Svarene på de spørgsmål, som blev stillet under webinaret 24. januar, vil løbende være at finde på DDDs temaside