Status på overenskomstforhandlingerne med ADO
DA indbød torsdag den 2. maj til online medlemsmøde angående OK-aftalen, som blev stemt hjem med stort flertal på arbejdsgiversiden, og nedstemt med endnu større flertal blandt lønmodtagerne. Der var i alt 32 repræsentanter fra DAs medlemsvirksomheder, som deltog i medlemsmødet.
Bestyrelsen og forhandlingsdelegationen ville gerne informere medlemsvirksomhederne om forhandlingsprocessen og om DAs perspektiv på aftalen – men ønskede også at imødegå en række misforståelser omkring forliget og overenskomsten som sådan.
DA-formand Mikkel Markussen indledte med at fortælle overordnet om akademiker-overenskomster og om de faste roller for arbejdsmarkedets parter. Først og fremmest at overenskomsten definerer minimums-vilkårene, og at det er arbejdsgiverforeningens opgave at sikre størst mulig handlefrihed for arbejdsgiverne, samt at overenskomsten er anvendelig i vidt forskellige muligheder. Herefter er det de enkelte arbejdsgiveres opgave at tilbyde og forhandle lokale forhold, som gør de enkelte virksomheder til attraktive arbejdspladser, som kan tiltrække dygtige, loyale og glade medarbejdere.
Herefter adresserede formanden utilfredsheden blandt ADOs medlemmer, som altså med stort flertal afviste aftalen. Ifølge Mikkel Markussen var der tale om en balanceret aftale, som tilgodeså krav fra begge sider af bordet. Der var enighed om omkostningsrammen, som følger det øvrige arbejdsmarked, samt en fælles forståelse af, at løndannelsen både afhænger af den kollektive aftale, men også af de individuelle lønforhandlinger på den enkelte arbejdsplads.
Formanden vovede den påstand, at ADOs forhandlere var på en næsten umulig opgave, fordi de ansatte dyrlæger forud for forhandlingerne og under har haft urealistiske forventninger til resultatet, som deres delegation aldrig ville kunne indfri. Forventningerne blev ikke mindst blæst op i diverse tråde på forskellige sociale medier og nåede efterhånden et niveau, hvor den realpolitiske vinkel var meget vanskelig at få øje på. Han tog derfor ADO-forhandlerne og fagforeningens bestyrelse i forsvar og mente, at de i øjeblikket udsættes for en urimelig kritik fra egne rækker.
Men faktum er, at forhandlingsresultatet er nedstemt, og at der derfor for nuværende ikke er en ny overenskomst på bedding. Så hvordan kommer vi videre?
I første omgang kører den hidtidige overenskomst videre som ”fortsættelsesoverenskomst”, og det kan den i princippet gøre så længe, det skal være. Men forhandlerne fra begge sider tager naturligvis kampen op igen.
Begge sider forventer fortsat at nå et kompromis, som alle kan se sig i. Men det er endnu uvist, om forhandlingerne starter helt forfra, eller om der kan justeres på den nedstemte aftale, så den tilfredsstiller flertallet på begge sider. Under alle omstændigheder, slog Mikkel Markussen fast, så var den nedstemte aftale udtryk for en balance – det vil sige, at begge parter kommer til at bøje sig mod hinanden, både give og tage, når forhandlingerne genoptages. Og omkostningsrammen bliver ikke udvidet, garanterede formanden – for den afspejler som sagt det øvrige arbejdsmarked.
DAs bestyrelse forventer, at man kommer i mål med en aftale, og at der indgås en ny overenskomst. Der er foreløbig ikke udsigt til konflikt. Skulle parterne mod forventning ikke finde hinanden, er der alternative måder, at organisere dyrlægernes arbejdsmarked på. I yderste konsekvens kan det komme til konflikt eller at den kollektive overenskomst ophører. DA-formanden berørte kort disse scenarier, men forventer som sagt, at der kommer et nyt forlig til afstemning senere på året.
Herefter var der tid til debat og spørgsmål fra medlemsvirksomhederne. Flere spurgte ind til delaftalen om vagthonorering, som har været meget diskuteret på sociale medier. Bestyrelsen gjorde opmærksom på, at denne del var forhandlet på initiativ af ADO, som havde ønsket en omlægning af honoreringen.
Afslutningsvis slog bestyrelsen fast, at initiativet nu ligger hos lønmodtagerne. ADO har for ganske nyligt rakt ud, og parterne er nu ved at kalendersætte et indledende møde, hvor det videre forløb skal drøftes. Dette møde bliver formentlig i juni, men reelle forhandlinger forventer vi først efter sommerferien.
Angående lokale lønforhandlinger står det naturligvis virksomhederne frit for at forhandle løn lokalt. Man bør dog være opmærksom på alle ubekendte i den kommende overenskomst. Det kan derfor være klogt at holde lønnen i ro, indtil man ved, hvad de kollektive aftaler kommer til at koste.