Gå til sidens indhold

Det vil virksomhederne ha’ i ansøgning og CV

Opslåede stillinger fylder stadig meget, når virksomheder skal ansætte nye medarbejdere. Derfor er det vigtigt at kunne skrive en god ansøgning. Læs her, hvordan din ansøgning skal være – og mindst lige så vigtigt, hvad du skal undgå.

Mange job bliver stadig besat gennem en traditionel ansøgningsproces, hvor virksomheden slår en stilling op på diverse jobportaler, som ansøgerne skal svare på med ansøgning og CV.

Derfor er dét at skrive en god ansøgning og sammensætte et godt CV stadig en utrolig vigtig disciplin at mestre, hvis du er på jagt efter et nyt job.

Konsulenthuset Ballisager, der arbejder med rekruttering, har netop undersøgt blandt 1000 virksomheder, hvad de kigger efter i bunken af ansøgninger, og på den baggrund får du her en række råd til CV’et og jobansøgningen, så du kan sørge for, at det er dig, der bliver udvalgt til samtale.

Det gode CV

Når en virksomhed skal arbejde sig gennem bunken af ansøgere til en stilling, begynder de ofte med at orientere sig i CV’et, før de kigger på ansøgningen.

Dit CV skal være med til at ”sælge” dig og dine kompetencer i din jobsøgning. Derfor skal det give et hurtigt og skarpt, faktuelt overblik over dine kompetencer, personlige data og fritidsinteresser.

Men det er ikke nok, at CV’et står skarpt – det skal også være målrettet det specifikke job, du søger. Fokuser derfor på modtagerens behov ved at fremhæve netop de kompetencer og erfaringer, der er relevante for stillingen.

Du skal også undgå at have huller i din erhvervserfaring, da det kan få din potentielle nye arbejdsgiver til at undre sig over, hvorfor du har været uden for arbejdsmarkedet i den periode, der ikke fremgår af CV’et. Skriv hvis du har været på barselsorlov og notér også dit frivillige arbejde og dine studiejob.

Din profiltekst i toppen af CV’et er din miniansøgning. 76 procent af virksomhederne læser den indledende profiltekst i CV’et, og ni ud af ti virksomheder ønsker ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyse ikke en profiltekst på over otte linjer. Skriv profilteksten kort og præcist og i et sprog, der vækker modtagerens interesse, så vedkommende får lyst til at læse videre.

En god struktur i CV’et og et overskueligt layout har også meget stor betydning. CV’et skal typisk være på maksimalt to-tre sider. Desuden er det en god idé at sætte et billede af dig selv på dit CV – 69 procent af virksomhederne vil bemærke det som det første i et CV.

Den gode ansøgning

Hvis dit CV ’består’ gennemsynet hos virksomheden, går de videre til ansøgningen, som skal supplere dit CV og dermed give yderligere informationer – det skal ikke være et resumé af dit CV.

Begynd med at læse stillingsopslaget grundigt igennem, og har du nogle relevante uddybende spørgsmål til opslaget, så ring op til arbejdsgiveren.

Når du har besluttet dig for at søge jobbet, skal du skrive ansøgningen til det pågældende job og arbejdsplads – det går ikke at hive en ansøgning, du har skrevet til en anden stilling, frem og sende den. Det er lige så vigtigt, at den er målrettet det specifikke job, som CV’et.

Begynd med at skabe opmærksomhed i overskriften, hent fx inspiration til den i stillingsopslaget. Ifølge Rekrutteringsanalysen er de bedste ansøgninger desuden kendetegnet ved en velbeskrevet personlig motivation for at søge jobbet, og ved at de relaterer kompetencer til virksomheden. Begynd derfor ikke med at skrive: ”Jeg har med interesse læst stillingsopslaget”. Fortæl i stedet om din motivation for at søge netop det job. Skriv herefter, hvad du kan tilbyde – hold fokus på det faglige og ’svar’ på det, der står i stillingsopslaget, og fortæl hvordan du vil gå til opgaverne i det nye job. Sørg for, at der er en god struktur med kortere sætninger, afgrænsede afsnit og eventuelt underoverskrifter.

I ansøgningen har du også mulighed for at give liv til din historie og beskrive dit bidrag til virksomheden i fremtidsform. Undgå at skrive i floskler, som at du ”kan holde mange bolde i luften samtidig”. Beskriv hellere, hvordan du holder overblik og løser mange opgaver sideløbende.

Begræns ansøgningen til én side, og brug en tilstrækkelig stor skriftstørrelse. Du behøver ikke at fylde ansøgningen helt ud – den er blot en introduktion af dig, og til jobsamtalen kan du uddybe og vise din personlighed. Afslut din ansøgning med en kort passage, der peger mod en jobsamtale.

Husk at læse ansøgningen højt for dig selv, inden du sender den, så du fanger eventuelle fejl eller vanskelig sætninger.

Rigtig god jobsøgning!

Rekrutteringsanalysen fra Ballisager er udkommet de seneste 10 år, og i 2020 koncentrerer analysen sig om 8 temaer blandt andet CV og ansøgninger.