Gå til sidens indhold

BOAS og brachycephale hunde

Hvad er det - og hvad kan du gøre?

COLOURBOX549314

Hvad betyder brachycephal?

En hund med forkortet kranie- og næseknogler kaldes en brachycephal hund (brachy = kort, cephal = hoved).

BOAS (Brachycephalic Obstruktiv Airway syndrom) er en kollektiv betegnelse for arvelige luftvejssygdomme, som kan påvirke brachycephale hunderacer som fx engelsk bulldog, fransk bulldog, mops og Griffon. Racer, som alle er meget populære familiehunde.

De korte næseknogler gør, at hunden har en meget kort eller måske helt flad snude. Når snuden bliver meget kort, er der også andre ansigtstræk, der ændrer sig - fx ses ofte underbid, mange hudfolder over næseryggen og store øjne, der eventuelt kan være mere eller mindre udstående.

Disse hunde er avlede med ansigtstræk, der gør dem søde at se på, men de færreste tænker over, at disse hunde faktisk ikke lever en optimalt liv som følge af deres fremavlede karakteristika. Hovedets bløddele fylder alt for meget inde i kraniet - der er typisk for lidt plads inde i næsen og i svælget, og det gør det svært for hunden at trække vejret normalt.

Hvordan ved jeg, om min hund har problemer?

Rigtig mange af de fladnæsede hunde kæmper derfor med vejrtrækningsbesvær på grund af forsnævrede luftveje. Hvis du prøver at klemme dine egne næsebor lidt sammen med to fingre og samtidig løber en tur, kan du hurtigt sætte sig ind i, hvordan hundene har det. Du kan hverken løbe ret langt eller ret hurtigt, og du bliver straks forpustet.

Den brachycephale hund vil gerne lege, men du kan opleve, at den pludselig stopper op og lægger sig. Det er også svært at regulere kropstemperaturen på varme dage, fordi den mængde luft, som kan passere i gennem næse og svælg, når hunden halser, er mindre end hos andre racer - det øger risikoen for besvimelse og hedeslag, og kan true hunden på livet.

Måske har du bemærket, at brachycephale hunde ofte grynter eller snorker højlydt. Hunden kan derfor have svært ved at sove ordentligt fordi svælget lukker til, når den slapper af.

Mindre kendt er hundenes fordøjelsesproblemer. Hunde med brachycephalt syndrom bruger typisk bugmusklerne aktivt til hjælp, når de skal trække vejret, og det ses tydeligt på mavens bevægelser. Det kan medvirke til øget mavesyre, opkast og diarre hos hundene. Noget, som man ellers ikke umiddelbart vil forbinde med et vejrtrækningsproblem.

Hvad kan jeg selv gøre?

Undgå at købe hunde, der er avlet med brachypehale træk. Overvejer du alligevel at købe en kortsnudet hund, bør du som minimum:

  • Undersøge udbuddet blandt forskellige opdræt
  • Se forældrene, i hvert fald tæven
  • Spørg, om der har været behov for operationer
  • Vælg forældredyr og hvalp med de længste af de korte snuder
  • Vælg forældredyr og hvalp med de mest åbne næsebor.

Hvis du er i tvivl, om din nuværende hund har brachycephalt syndrom eller i hvilken grad, kan din dyrlæge hjælpe med en undersøgelse. Afhængigt af undersøgelsen resultater kan dyrlæge tilbyde hjælp til vægttab, tilbud om operation og ikke mindst gode råd til, hvordan du sikrer netop din hund de bedste livsvilkår.


Hund med lukkede næsebor.


Hund med åbne næsebor.

Brachycephalt syndrom

Brachycephalt syndrom er en betegnelse, der dækker over en række problemer, som opstår på grund af det flade ansigt og næse.

Syndromet består af en eller flere af følgende tilstande:

  • Forsnævrede næsebor
  • For lang blød gane
  • Udposning af luftposerne i struben
  • Forsnævret eller sammenklappet luftrør.

Alle de nævnte tilstande medfører, at hunden får svært ved at trække vejret, fordi der simpelthen er for lidt plads i luftvejene.

Hunde med brachycephalt syndrom lider i større eller mindre grad af besværet vejrtrækning, snorken, hoste, synkebesvær og motions-intolerance, og i de værste tilfælde kan man opleve cyanose (blåfarvning af tunge og gummer) og kollaps som følge af iltmangel.

På grund af de mange hudfolder og de store åbne øjne, ser man også en øget risiko for hudbetændelse og øjeninfektioner hos disse hunde.

BOAS-graduering før avl

Der er også dyrlæger, der er fordelt geografisk rundt om i Danmark, som kan hjælpe med en såkaldt BOAS-graduering, hvis hunden tilhører en af racerne engelsk bulldog, fransk bulldog eller mops. På den måde kan man tage et medansvar for, at de dyr, der har de sværeste forandringer og problemer, tages ud af avlen. 

Gradueringen er baseret på en belastningstest og kan kun foretages af dyrlæger, der har gennemgået et særligt uddannelsesforløb.

Hundene undersøges før og umiddelbart efter, at de har gennemført tre minutters løb med en hastighed på cirka 6-8 km/t. Ved at lytte på hundenes strubehoved og øvre luftveje med stetoskop gradueres de i forhold til eventuelle mislyde. Næseborene scores desuden på en skala fra 1–4 alt efter, hvor åbne/lukkede, de er.

På basis af en samlet vurdering tildeles hundene en BOAS-grad fra 0–III, hvor:

Grad 0: Klinisk upåvirket, ingen symptomer fra luftvejene
Grad I: Klinisk upåvirket, milde BOAS-symptomer fra luftvejene, der ikke påvirker aktiviteten
Grad II: Klinisk påvirket, hunden har moderate symptomer fra luftvejene, som bør undersøges nærmere. Hunden kan have brug for behandling i form af fx vægttab eller operation
Grad III: Klinisk påvirket, hunden har alvorlige symptomer på BOAS fra luftvejene og bør undersøges grundigt med henblik på behandling.

Læs mere om om mulighederne for BOAS-graduering

Sund snude – sund fornuft

Er du bekymret for, om din hund kunne have luftvejsproblemer, og og hvad du i så fald kan gøre?

På denne side hos Københavns Universitet kan du finde mere information om, hvordan du kan få din hund BOAS-gradueret og derved bidrage til at fremme sund hundeavl.