Gå til sidens indhold

AC: God og afbalanceret aftale om arbejdsfordeling

Arbejdsmarkedets parter og regeringen indgik den 31. august en trepartsaftale, der både er til hjælp for medarbejdere og virksomheder efter, at aftalen om lønkompensation udløb den 29. august. Akademikerne (AC), som DDD er en del af, kalder aftalen "god og afbalanceret".

Trepartsaftalen om en ny midlertidig arbejdsfordelingsordning skal gælde året ud og være med til at forebygge fyringer efter udfasningen af lønkompensationsordningen.

Som en del af den nye aftale kan medarbejdere vælge at deles om arbejde for at forhindre fyringer på arbejdspladsen. De medarbejdere, der indgår i en arbejdsfordelingsaftale, vil i stedet kunne supplere deres lønindtægt med dagpenge.

Ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet vil den maksimale dagpengesats være forhøjet til 23.000 kroner pr. måned. Det er godt 20 procent over den normale maksimale dagpengesats. Forhøjelsen finansieres primært af et arbejdsgiverbidrag. I perioder, hvor man er hjemme på arbejdsfordeling, kan man ifølge aftalen efteruddanne sig på dagpenge, ligesom man ikke bruger af sin dagpengeret, mens man er i ordningen. 

Akademikerne, som DDD er en del af, har meldt ud, at den nye trepartsaftale giver en god vej gennem krisen og skriver i en pressemeddelelse:

Det er en god og afbalanceret aftale om arbejdsfordeling, der netop er faldet på plads. Med aftalen har arbejdsmarkedets parter fundet en model for brug af arbejdsfordeling som alternativ til corona-relaterede fyringer, der imødekommer behov og input fra alle faggrupper.

Akademikernes formand Lars Qvistgaard udtaler:

- Vi er stadig i en ekstraordinær situation. Det kræver, at vi går nye veje for at få enderne til at mødres. Jeg er rigtig glad for, at det er lykkes at lande en aftale, der hjælper dem, der er på nippet til at miste deres job her og nu.