Gå til sidens indhold

DDD støtter ikke regeringens forslag om to uddannelser for dyrlæger

Hvis det står til regeringen, skal der i fremtiden være to dyrlægeuddannelser i Danmark. DDD er noget uforstående overfor det forslag. En opdeling af uddannelsen risikerer at skade både forskningen og studiemiljøet.

Uddannelse Dvt

Regeringen planlægger at flytte en række uddannelser ud af de større byer, og for dyrlægeuddannelsen vedkommende betyder det, at der skal oprettes en ny dyrlægeuddannelse ved siden af den, der allerede er i København.

Planen er, at studieoptaget på KU fremover skal reduceres med 45 pladser, og at disse sammen med 45 nye pladser danner en helt ny dyrlægeuddannelse på Aarhus Universitet i Foulum.

Formand for Den Danske Dyrlægeforening Hanne Knude Palshof er meget overrasket.

- Dyrlægeuddannelsen er jo en forholdsvis lille uddannelse, og allerede nu kan det være svært at tiltrække undervisere – særligt kapaciteter fra udlandet. Med to uddannelsessteder bliver det bestemt ikke lettere. Der er også risiko for kompetencetab, da det veterinærfaglige miljø i Danmark er meget lille, og det vil bestemt ikke styrkes af, at forskningen spredes på to institutioner, siger Hanne Knude Palshof.

Hvor skal pengene komme fra

- Det er dyrt at uddanne dyrlæger. Med to uddannelser vil det blive endnu dyrere, og vi mangler at få svar på hvor pengene skal komme fra, siger Hanne Knude Palshof og fortsætter:

- Vi må håbe, at regeringen har tænkt sig rigtig godt om. Man bryder en 250 år gammel tradition med en uddannelsesinstitution for alle dyrlæger, og lige nu har vi en veterinær uddannelse og et forskningsmiljø i særklasse. Det må vi for alt i verden ikke sætte over styr.

Dyrlæger arbejder i familiedyrspraksis, life science og administration

DDD mener, at der er tale om en skrivebordsbeslutning. Regeringen er ganske sikkert ikke orienterede om, hvor nutidens dyrlæger finder beskæftigelse. De overser, at hovedparten finder beskæftigelse inden for familiedyrspraksis, Life science og administration.

Dyrlægers voksende tilknytning til life science og medicinalindustrien vil blive amputeret, hvis en del af uddannelsen flyttes til Foulum, og forskningsmiljøerne inden for disse områder vil blive svækket. Dette er helt i modstrid med regeringens egen politik om, at Danmark skal være førende inden for life science.