Gå til sidens indhold

EU-Regler sikrer ansvarlig brug af antimikrobielle midler: fokus på dyresundhed og resistensbekæmpelse

EU-Kommission har netop offentliggjort en implementerende retsakt, der præciserer brugen af antimikrobielle midler under kaskadereglen, der findes i Veterinærlægemiddelforordningens artikel 112-113.

Kaskadereglen fungerer som et vigtigt sikkerhedsnet for dyrlæger, når markedsførte veterinærlægemidler ikke er tilgængelige, og den nye retsakt fastlægger, hvilke antimikrobielle stoffer der ikke må anvendes, samt hvilke midler der kun kan bruges under specifikke betingelser.

Et centralt element i retsakten er kravet om, at visse antimikrobielle midler kun må anvendes, hvis der forinden er lavet resistensbestemmelse. Formålet med dette er at minimere risikoen for antibiotikaresistens ved at sikre, at brugen af antimikrobielle midler er velbegrundet og baseret på videnskabelig evidens. Hvilke lægemidler/grupper af lægemidler, der er tale om, fremgår af annexet.

Den Danske Dyrlægeforening hilser den endeligt vedtagne retsakt velkommen og er tilfreds med, at der i bestemmelserne er taget hensyn til den videnskabelige rådgivning fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Både DDD og FVE (Federation of Veterinarians of Europe) mener, at retsakten giver en afbalanceret tilgang mellem beskyttelse af folke- og dyresundhed, og at den således ikke får vidtrækkende konsekvenser for den måde, vi anvender antimikrobielle lægemidler på under danske forhold.

DDD og FVE har fulgt arbejdet med det nye regelsæt tæt og bidraget med input undervejs. I november 2023 afgav DDD fx et høringssvar til Fødevarestyrelsen, hvor foreningen fremhævede vigtigheden af at opretholde veterinærfaglig frihed til at bruge antimikrobielle midler under hensyn til både dyre- og folkesundhed. Samtidig henledte DDD i høringssvaret opmærksomheden på, at det ikke må kompromittere dyrevelfærden, at der skal foretages en resistensbestemmelse, der i nogle lande kan tage lang tid at få svar på.

Ifølge den umiddelbare fortolkning af reglerne er der dog rum til, at dyrlæger kan træffe faglige beslutninger baseret på dyrenes sundhedsbehov – selvom kravet om resistensbestemmelse stadig kan medføre praktiske udfordringer i visse medlemsstater.

Samlet set afspejler reglerne en del af de ønsker, DDD har fremsat. FVE arbejder nu videre i EU om mere vejledning vedrørende antibiotikareglerne. Der er også planlagt særlige European Medicines Agency/FVE-webinarer om de nye regler senere i år. Fra DDD følger vi udviklingen og implementeringen under danske forhold.