Gå til sidens indhold

Hjælpepakke deler vandene – dyrlægepraksis får ikke meget gavn af hjælpen

Regeringen og alle folketingets partier har smidt en redningskrans ud til de mange små- og mellemstore virksomheder, solo-selvstændige, freelancere, studerende og ledige, der er kommet i klemme på grund af coronakrisen. Mens ADO er glad for den udstrakte hånd fra landets politikere, mener DA ikke, at hjælpepakken kan få dyrlægepraksis helskindet gennem krisen.

Det er et enigt Folketing, der har indgået en aftale om en økonomisk hjælpepakke, som ikke er set før. Partierne er villige til at bruge op mod et trecifret milliardbeløb på at hjælpe dansk erhvervsliv gennem krisen.

Men umiddelbart, som formand for Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening Steen Bo Larsen vurderer det, er det ikke et tiltag, som kan hjælpe mange dyrlægevirksomheder.  

- Vi forventes stadig i arbejde og forventes stadig at tjene penge til samfundet, siger DA-formanden og lægger vægt på, at dyrlægepraksis ikke ligesom tandlægerne er blevet bedt om at stoppe deres arbejde.

- Det forventes, at alle de grupper i samfundet, som kan fortsætte med deres arbejde, fortsætter med dette, hvis det kan udføres med et minimum af smitterisiko. Alternativt ville alle jo være sendt hjem i karantæne, og det er vi ikke. Vi er blevet bedt om at arbejde med omtanke, og det gør vi selvfølgelig, siger Steen Bo Larsen.

- DA er klar over og har klar forståelse for, at enkelte virksomheder af personlige eller etiske grunde ønsker at ændre deres praksisstruktur eller eventuelt helt lukke ned. Men det er ikke regeringens sigte, og der er pt. ingen sikringsordninger, der vil kunne dække en nedlukning økonomisk for den enkelte virksomhedsejer. Derudover arbejder DA lige nu på en ordning om arbejdsfordeling, som DA vurderer, vil hjælpe virksomhederne. Aftalen er dog betinget af, at der kan indgås en aftale med fagforeningerne.

Sikkerhed for mange

Anderledes ser ADOs formand Ida Tingman Møller på hjælpen. Hun er glad for, at regeringen rækker en hånd ud og giver lempeligere vilkår for dagpengemodtagere og øgede lånemuligheder for studerende.

- Det er virkelig en god nyhed i en svær tid, at regeringen søger at sikre både virksomheder, lønmodtagere og studerende. Det gør, at alle parter kan komme mere trygt gennem krisen, og at så mange jobs som muligt bliver sikret. 

Der er også ros fra Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, der bl.a. lægger vægt på, at det, vi som samfund vælger at gøre nu, kommer til at have stor betydning for vores allesammens hverdag, ikke kun de næste uger, men også de næste år. Men han understreger, at vi ikke er i mål endnu.

- Der kommer nye udfordringer dagligt. Det bliver nødvendigt at sikre sikkerhedsnettet for de tusinder af danskere, der mister deres job som konsekvens af krisen, ligesom der kommer til at være danskere, der af den ene eller anden grund, ikke er dækket ind af de nuværende regler og pakker. Dem skal vi også være klar til at hjælpe, siger Lars Qvistgaard.

Nogle af de centrale punker i aftalen om hjælpepakken 

  • Kompensationsordning for selvstændige. Kompensation til de selvstændigt erhvervsdrivende, som oplever store fald i deres omsætning.

  • Kompensation for virksomhedernes faste udgifter. Støtte til at dække nogle af de faste omkostninger, som virksomhederne ikke længere har indtjening til at dække.
     
  • Øget adgang til eksportkredit. Som en hjælp til særligt små og mellemstore danske eksportvirksomheder oprettes der en ny likviditetskaution i EKF – Danmarks Eksportkredit. Den skal bane vejen for nye lån for 1,25 milliarder kroner til gavn for små og mellemstore eksportvirksomheder.

  • Forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger. Rammen for statsgaranterede låneordninger for store som for små og mellemstore virksomheder forhøjes. For store virksomheder hæves garantirammen til i alt 25 mia., mens der for små og mellemstore virksomheder afsættes en garantiramme på i alt 17,5 mia. kr. og en tilhørende tabsramme på ca. 5 mia. kr., hvilket vil facilitere udlån på op til i størrelsesordenen 25 mia. kr.
     
  • Øget adgang til dagpenge og sygedagpenge. For at afbøde de negative konsekvenser, som spredningen af COVID-19 kan få for dagpenge- og sygedagpengemodtagere, er aftaleparterne enige om at give lempeligere vilkår for dagpengemodtagere og sygedagpengemodtagere i den kommende midlertidige periode. 

  • Øgede lånemuligheder for elever og studerende. Nogle elever og studerende på videregående uddannelser vil miste deres job som følge af COVID-19. Derfor får studerende og elever på ungdomsuddannelserne nu ret til at optage ekstra SU-lån for op til 6.388 kr. per måned ud over de gældende stipendie- og SU-lånemuligheder.