Gå til sidens indhold

Kom nu Danmark - gør som svenskerne og indfør obligatorisk mærkning af katte

I Sverige skal alle katte nu id-mærkes og registreres i et centralt register hos den svenske landbrugsstyrelse, Jordbruksverket. Dermed har svenskerne taget et vigtigt skridt til at sikre kattenes velfærd. Hvornår bliver det de danske kattes tur, spørger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof.

Pexels Min An 1003996

Årsskiftet bød på en glædelig nyhed hos vores svenske naboer. Her blev det nemlig lovpligtigt, at katteejere skal sørge for at mærke og registre sin kat i et register, hvis katten er født i 2008 og frem.

Den Danske Dyrlægeforening glæder sig på de svenske kattes vegne, men ærgrer sig samtidig over, at det endnu ikke er lykkedes at indføre en obligatorisk mærkningsordning for katte i Danmark.  

Den Danske Dyrlægeforening har sammen med dyrevelfærdsorganisationerne i adskillige år arbejdet på at sikre kattens status i det danske samfund blandt andet med et krav om obligatorisk mærkning, der både kan være med til at sikre, at katten kan komme hjem igen, hvis den er faret vild, eller afsløre, at der ikke er en ejer.

Frivillighedens vej er ikke løsningen

Desværre har skiftende regeringer endnu ikke taget skridtet fuldt ud til at gøre ligesom i Sverige.

I 2021 blev der i Danmark indført en incitamentsordning, der skal få flere katteejere til at mærke og registrere deres katte ad frivillighedens vej for ikke at miste deres juridiske krav på ejerskab af deres kat. Endnu er ordningen ikke blevet evalueret, men Den Danske Dyrlægeforening er bekymrede over, at ordningen ikke har opnået større succes. En opfattelse, foreningen deler med Dyrenes Beskyttelse samt dyreværnsorganisationer landet over. 

- Frivillighedens vej fører ikke til ansvarligt katteejerskab, hvor alle ejerkatte bliver mærket og registreret. Dyreværnsorganisationerne melder gang på gang om indlevering af rekordmange katte, og på de danske dyreklinikker tager dyrlæger meget ofte imod tamme katte, hvor vi ikke kan finde en ejer, fordi katten ikke er mærket. Det er beskæmmende, at der i modsætning til fx hunde, heste og produktionsdyr ikke er en lov i Danmark til at beskytte kattene, siger Hanne Knude Palshof og tilføjer:

- Hvornår bliver det de danske kattes tur til at opnå den beskyttelse, der kan være med til at sikre, at de ikke overlades til en uvis skæbne, fordi ejer ikke kan kontaktes, hvis katten bliver kørt ned eller indleveret hos dyrlægen eller et internat? Den Danske Dyrlægeforening håber, at den nye regering vil lade sig inspirere af Sverige og endelig har modet til at tage den beslutning, der er brug for – at obligatorisk mærkning og registrering af ejerkatte bliver indført i Danmark.

Den lovpligtige svenske ordning

  • Alle katte i Sverige skal mærkes og registreres i katteregistret efter en ny lov, der trådte i kraft 1. januar 2023
  • Katteejeren skal selv sørge for registreringen
  • Katte, der medtages til et andet EU-land eller ind i Sverige, skal mærkes med en chip, der er godkendt af den svenske landbrugsstyrelse.