Nyt politikpapir om dyrevelfærd og dyrlægers rolle
Den Danske Dyrlægeforening (DDD) har udgivet et nyt politikpapir om dyrevelfærd. Med det nye politikpapir ønsker DDD at sætte en klar kurs for fremtidens arbejde med dyrevelfærd.
Det nye politikpapir om dyrevelfærd fremhæver de vigtigste emner og fokuspunkter, som DDD vil arbejde med de næste fire år, og understreger samtidig dyrlægernes centrale rolle i at sikre god dyrevelfærd.
- Dyrevelfærd er et komplekst område, som kræver en koordineret indsats på tværs af fagområder, siger formanden for DDD, Hanne Knude Palshof.
- Vi ser det som vores ansvar at være en tydelig stemme i debatten og sikre, at dyrevelfærd bliver en integreret del af politikudformningen både nationalt og internationalt.
Med den stigende offentlige interesse for dyrevelfærd og den konstante strøm af ny forskning på området mener DDD, at det er afgørende at holde trit med udviklingen.
- Vi bliver hele tiden klogere på dyrenes behov, og det er vigtigt, at vi bruger denne viden til at forme fremtidens fødevareproduktion, handel med og transport af dyr.
Prioriterede områder
Med politikpapiret har DDD et erklæret mål om at være synlig i politik og praksis af hensyn til dyrevelfærden, dyrlægernes omdømme samt dyrlægers fortsatte værdi og relevans for samfundet. DDD har derfor udpeget flere nøgleområder, der vil være i fokus de kommende år. Dette inkluderer blandt andet:
- Kastration og sodødelighed hos grise: DDD arbejder for et forbud mod kastration uden bedøvelse og vil reducere den høje sodødelighed.
- Brug af heste i sporten: DDD arbejder for bedre dyrevelfærd og sundhed for heste i sporten, herunder krav om "kørekort" til hesteejere.
- Sund avl af familiedyr: DDD kæmper imod ekstrem avl og fremmer ansvarligt ejerskab gennem obligatorisk mærkning og registrering af kæledyr.
- Kalvesundhed og klovsundhed hos kvæg: DDDs fokus er på at reducere antibiotikaforbruget og minimere klovproblemer gennem forbedrede sundhedsforanstaltninger.
Dyrlægernes vigtige rolle
DDD mener, at mens dyreejeren altid har ansvaret for dyrets velfærd, skal dyrlæger kunne rådgive om og vurdere dyrevelfærd samt opfylde deres forpligtelser i henhold til Dyrlægeloven.
- Dyrlæger bidrager til at sikre regelefterlevelse, fremmer dyrevelfærd, deltager i etiske diskussioner og bidrager til kontinuerlig uddannelse og forskning, forklarer DDD-formanden.
- De har også en vigtig rolle i at udfordre status quo og indgå i tværfaglige samarbejder. Vi vil fortsætte med at være en aktiv og synlig aktør i debatten om dyrevelfærd og arbejde for konkrete løsninger på de udfordringer, vi står overfor, afslutter formanden.
Politikpapiret er overvejende til internt brug for embedsværket samt politikere i foreningen og repræsenterer foreningens holdning til udvalgte emner indenfor dyrevelfærd.