Gå til sidens indhold

Sørg for at bruge loppe- og flåtmidler med omtanke

Fra i dag mandag den 15. november ændres udleveringsgruppen for visse lægemidler mod lopper og flåter til hunde og katte, som betyder, at lægemidlerne kan købes i håndkøb. Midlerne skal fortsat bruges med omtanke, hvorfor både Lægemiddelstyrelsen og DDD anbefaler at konsultere dyrlægen for at finde den rigtige behandlingsstrategi.

Shutterstock 697087276

Det europæiske lægemiddelagentur EMAs udvalg for veterinærlægemidler (CVMP) har hævet receptpligten for flere sammenlignelige lægemidler mod lopper og flåter til hunde og katte. Lægemiddelstyrelsen har meddelt, at ændringerne sker som led i en harmonisering af reglerne og den nye veterinære forordning, der træder i kraft 28. januar 2022, og som blandt andet udvider mulighederne for at forhandle håndkøbslægemidler over EU-grænserne.

Ændringerne omfatter ifølge Lægemiddelstyrelsen følgende veterinære lægemidler mod lopper og flåter:

  • Effipro comp spot on
  • Effitix spot on
  • Foresto halsbånd
  • Scalibor halsbånd
  • Seresto halsbånd
  • Vectra 3D halsbånd

Betydning for dyrlægernes salg

Håndkøbslægemidlerne kan fortsat, ligesom med receptpligtige lægemidler, indkøbes af dyrlæger via apotek til brug til behandling af egne patienter.

Alternativt kan lægemidler i udleveringsgruppe HV (håndkøb) indkøbes hos en grossist. Her skal dyrlægen dog være opmærksom på, at det kræver en særlig tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen at forhandle disse. Dette er ikke nye regler, men kan blive aktuelt for flere dyrlæger, nu hvor flere veterinære lægemidler kommer i håndkøb.

Læs mere om, hvordan du får en tilladelse her

Når lægemidler frigives til salg i håndkøb hos andre end apoteker, betyder det også, at markedsprisen liberaliseres. Dermed kan forhandleren selv fastsætte prisen, som derfor kan variere fra butik til butik. Samtidig bortfalder receptgebyret, som ellers dækker dyrlægevirksomhedens administrationsomkostninger.

Fortsat anbefaling om dyrlægefaglig rådgivning

Lægemiddelstyrelsen understreger, at selvom om disse lægemidler nu er tilgængelige i håndkøb, anbefales det stadig at konsultere dyrlægen for at finde den rigtige behandlingsstrategi.

- Det er vigtigt at få kommunikeret til dyreejerne, at blot fordi et lægemiddel til dyr nu er i håndkøb, skal det stadig bruges med omtanke. Den vejledning varetages bedst af dyrlæger og veterinærsygeplejersker, der som fagprofessionelle har indsigt i både dyrenes fysiologi og lægemidlernes virkningsmekanismer og potentielle bivirkninger, siger Hanne Knude Palshof, formand for Den Danske Dyrlægeforening.

I den forbindelse anbefaler Dyrlægeforeningen, at dyreklinikkerne sikrer sig dækning for de omkostninger, som denne kvalificerede rådgivning i anvendelse af lægemidlerne medfører.

Miljøeffekterne skal undersøges

CVMP arbejder i øjeblikket med at vurdere miljøeffekterne af ektoparasitære midler mod lopper og flåter. Resultaterne af disse undersøgelser kan eventuel senere medføre ændringer af udleveringsbestemmelser i hele EU.

DDD følger derfor fortsat situationen.

Læs nyheden hos Lægemiddelstyrelsen