Gå til sidens indhold

Tal med dyrlægen i god tid om forebyggelse og behandling af nytårsangst

Nytåret er et stort problem for mange hunde og katte, der reagerer med angst over for ukendte, høje lyde – og for flere af de firbenede kan behandling af nytårsangst med medicin være en stor hjælp op til og på selve dagen. Men ny praksis betyder, at du som dyreejer i år skal være forberedt på, at dyrlægen ikke kan udlevere den vante medicin til dit dyr.

COLOURBOX36604390

Nytårets bulder og brag er bestemt ikke for vores firbenede venner, så her spiller dyreejeren en helt særlig rolle i at beskytte sit dyr mod angst og ubehag. Det gør du ved allerede nu at søge råd og vejledning hos landets dyrlæger om, hvordan du kan træne og beskytte dit dyr bedst muligt – og medicin kan være en løsning for de dyr, der har det særligt svært.

Igennem flere år har det været muligt for dyrlæger at søge generelle udleveringstilladelser og generelle magistrelle dispensationer til medicin (Acepromazin og Meprobamat) mod nytårsangst hos hunde. Dette har lettet den administrative byrde for dyrlæger og styrelser, når mange dyr skal have medicin netop i forbindelse med nytåret, og det har sikret, at dyrene kunne få medicinen i tide.

Denne praksis er nu bortfaldet, fordi der på det danske marked er flere godkendte veterinære lægemidler til behandling af de hunde og katte, som får angst af høje lyde.

Den nye praksis betyder, at de hundeejere, der tidligere har fået ordineret Meprobamat hos dyrlægen, som udgangspunkt ikke kan få dette udleveret i år. I stedet skal dyrlægen udskrive et af de markedsførte produkter og kan kun i særlige tilfælde søge om tilladelse til at bruge Meprobamat til det konkrete dyr.

Adfærdsdyrlæge Pernille Hansen, AniCura Skovlunde Dyreklinik, anbefaler derfor, at dyreejere i år er ekstra opmærksomme og i rigtig god tid taler med deres dyrlæge om, hvilke muligheder der er for at beskytte dyrene mod nytårsangst, herunder om medicinsk behandling mod nytårsangst er en løsning.

- Det er generelt vigtigt både for dyreejer og dyrlægen at kende graden af angst hos det pågældende dyr for at kunne behandle angst bedst muligt. Det betyder nemlig, at den medicinske behandling skal være individuelt tilpasset, siger Pernille Hansen.

- Min erfaring er, at nogle medicintyper har en god effekt i forhold til at sænke angstniveauet generelt hos det dyr, som er let angst hele december måned og et stykke ind i januar, men ikke nok selve nytårsaften. Derudover er det min erfaring, at der er flere registrerede præparater, som virker kortvarigt angstdæmpende, der kan hjælpe langt de fleste hunde med at komme godt igennem nytårsaften. Kun i ganske få tilfælde vil disse ikke have den ønskede effekt. I et sådant tilfælde kan det være nødvendigt, at dyrlægen søger dispensation til at kunne ordinere magistrelt fremstillet Meprobamat, hvis dyrlægen vurderer, at det kan hjælpen hunden, siger Pernille Hansen.

Det er altså kun i de særlige tilfælde, hvor godkendte lægemidler ikke har tilstrækkelig effekt, at dyrlægen kan ordinere lægemidler, der er på udleveringstilladelse. Det gælder fx, hvis hunden ved tidligere behandling med et af de godkendte præparater har oplevet alvorlige bivirkninger, eller medicinen ikke har kunnet dæmpe angsten.

Dyrlægen skal søge om dispensation hos Fødevarestyrelsen senest den 15. november, for at medicinen kan udleveres inden jul/nytår.

Magistrelle lægemidler er lægemidler, der tilberedes på et apotek til det enkelte dyr efter recept fra en dyrlæge.

Opdateret 3. november.

Gode råd hvis din hund eller kat er bange for fyrværkeri

  • Hold nytårsaften sammen med dit dyr eller få dit dyr passet et trygt og fredeligt sted, hvor der ikke skydes af.

Kan det ikke lade sig gøre, kan du hjælpe dit dyr ved at:

  • Tale med dyrlægen i god tid om, hvordan du kan hjælpe dit dyr.
  • Blive sammen med dit dyr og holde øje med dets reaktion.
  • Give dyret noget beskæftigelse.
  • Skrue op for radioen, lade al lys være tændt og trække gardinerne for.
  • Lade katten gemme sig i et skab eller i et rum uden vinduer, hvis det er en mulighed i dit hjem.
  • Gå en lang tur med hunden, så den er fysisk træt om aften. Husk at holde hunden i snor.
  • Holde katten inde.
  • Give medicin eller kosttilskud efter dyrlægens anvisning.

Hent flere god råd her