Gå til sidens indhold

Debat: Dyrlæger arbejder målrettet på at minimere halekupering af grise

Debatindlæg af Ken Steen Pedersen, formand for Faggruppe Svin under Den Danske Dyrlægeforening, bragt i Altinget Fødevarer, torsdag 1. marts 2018.

Der skal ikke være tvivl om, at dyrlæger er imod halekupering af grise. Man kunne ellers få et andet indtryk ved at læse Altinget Fødevarer 23. februar, hvor Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse siger, at en EU-rapport kritiserer dyrlæger for at bidrage til, at 98,5 procent af de danske grise halekuperes.

Det er en påstand, som vi i Den Danske Dyrlægeforeningen på ingen måde kan genkende og kraftigt må afvise. I den rapport, som Birgitte Damm henviser til, er en enkelt dyrlæge fremhævet for ikke at have lavet handlingsplan mod halebid i en besætning, hvor der blev fundet mangelfuldt rode- og beskæftigelsesmateriale og utilstrækkeligt tilsyn med syge dyr.

Den Danske Dyrlægeforening samarbejder med Fødevarestyrelsen og Landbrug & Fødevarer om et ny værktøj, der skal hjælpe med at vurdere risikoen for halebid og give anbefalinger til landmanden, der skal minimere risikoen for skader. De redskaber skal implementeres i 2019.

Indtil da vil dyrlægens regelmæssige tilstedeværelse i besætningen være afgørende for, om vi får reduceret andelen af halekuperede grise. Dyrlægen kommer regelmæssigt i besætningen som følge af de obligatoriske sundhedsrådgivningsaftaler og vil følge op på landmandens tiltag for at minimere risikoen.

Et forhold som EU-kommissionen positivt fremhæver i rapporten:

Formålet med sundhedsrådgivningens obligatoriske dyrlægebesøg er at støtte landmanden i den forebyggende indsats overfor både sundheds- og dyrevelfærdsmæssige udfordringer. Dyrevelfærd skal være et indsatsområde ved mindst 2 af de årlige dyrlægebesøg. Dyrlægen laver i samarbejde med landmanden handlingsplaner for besætningens dyrevelfærdsmæssige udfordringer, herunder halebid.

Dyrlægen har således en central rolle i målsætningen om at reducere halebid. Desværre kommer det nye veterinærforlig her på tværs, da det lægger op til færre obligatoriske dyrlægebesøg, hvilket ikke giver mening i forhold til indsatsen overfor halebid og dermed halekuperede grise. At holde grise med hele haler og lav forekomst af halebid kræver kyndig og regelmæssig rådgivning for at blive en succes. Derfor vil landmændenes behov for dyrlægerådgivningsbesøg ikke mindskes i fremtiden – det forholder sig nærmest modsat.