DDD: Bekymrende stigning i antibiotikaforbrug, men der mangler alternativer
Den nyligt udgivne DANMAP-rapport viser, at udfasningen af medicinsk zink har haft større konsekvenser for antibiotikaforbruget end først forventet. Specielt forbruget til smågrise er steget, men også blandt slagtegrise og kalve er forbruget stigende. Bekymrende, udtaler formand for Den Danske Dyrlægeforenings Faggruppe Gris, John Haugegaard.
Forbruget af antibiotika blandt danske svineproducenter steg i 2023 for andet år i træk ifølge den nyeste rapport fra DTU Fødevareinstituttet, DANMAP 2023. Stigningen er særligt markant inden for brugen af neomycin og apramycin til behandling af smågrise, som oplevede en stigning på 14,86 procent sammenlignet med året før. Denne udvikling vækker bekymring hos Den Danske Dyrlægeforening, der tidligere har advaret om, at EU-forbuddet mod medicinsk zink vil føre til øget antibiotikaforbrug, hvis ikke der blev fundet alternative metoder til behandling af fravænningsdiarre blandt smågrise.
Og det ærgrer i den grad formand for Den Danske Dyrlægeforenings Faggruppe Gris, John Haugegaard, at det ikke er lykkedes. Han udtaler:
- Vi var på den rette vej, men zinkforbuddet har, trods dets gavnlige effekt for miljøet, øget behandlingskravene mere, end vi forventede – og med en stigning for andet år i træk, ser det desværre ikke ud til at stoppe.
Resistensen truer – men der er ingen alternativer
Fravænningsdiarré er en tilstand, der opstår hos smågrise kort efter, at de er blevet fravænnet modermælken og overført til fast føde, og skyldes en opblomstring af colibakterier i deres fordøjelsessystemer. Diarréen opstår ofte som følge af den stress, grise oplever i forbindelse med fravænningen, kombineret med ændringer i kosten og deres miljø.
På nuværende tidspunkt anvendes neomycin til at slå colibakterierne ned i smågrisene, men eftersom WHO kategoriserer neomycin som et kritisk vigtigt antibiotikum til behandling af mennesker, kan faren for resistens blandt sygdomsfremkaldende bakterier ikke ignoreres.
- Vi specielt bekymrede for resistens hos E. coli-bakterierne. Men når en besætning får problemer, har vi desværre ikke ret mange andre muligheder for at hjælpe grisene, end at tage Neomycin og lignende produkter i brug, udtaler John Haugegaard.
Danmap-rapporten viser også, at mens antibiotikaforbruget til voksent kvæg og fjerkræ er faldet i 2023, er det steget for kalve under 1 år, hvilket yderligere understreger behovet for en målrettet indsats mod stigende antibiotikaforbrug i landbruget.