Gå til sidens indhold

AC: Forslaget om at afskaffe store bededag er i strid med den danske model

Det er et problem, at regeringen med afskaffelsen af store bededag griber ind i den danske model. Det må ikke blive almindeligt, at man fra politisk hold vil regulere løn- og arbejdsvilkår. Det mener Akademikerne, som ADO er en del af.

Med forslaget om at afskaffe store bededag griber regeringen direkte ind i løn og arbejdstid, der normalt forhandles mellem arbejdsmarkedets parter. Det er problematisk, at regeringen på denne måde går uden om de parter, der kender hverdagen på de danske arbejdspladser bedst, siger Akademikernes formand Lisbeth Lintz.

- Det ærgrer mig, at regeringen blander sig i forhold, som normalt forhandles af arbejdsmarkedets parter. Regeringen skylder at vise, at man for alvor ønsker inddragelse, og at man bakker op om den danske model. Især fordi det fremgår af regeringsgrundlaget, at regeringen vil nedsætte et permanent trepartsudvalg med fokus på arbejdsmarkedet.

Akademikerne er desuden bekymret for, at en afskaffelse af store bededag vil bidrage til et arbejdspres, som mange steder i forvejen er højt. Det er en bekymring, som Ansatte Dyrlægers Organisation deler.

ADOs formand, Ida Tingman Møller, havde hellere set, at der var større fokus på et godt arbejdsmiljø, hvor vi kan holde til et langt arbejdsliv. Som det er i dag, er stresssygemeldinger et stigende problem.

- En større indsats for et godt arbejdsmiljø ville hurtigt tjene gevinsten ved at »stjæle en fridag« ind. Det har jo ikke gjort de kommende overenskomstforhandlinger nemmere og da slet ikke i vores branche, hvor mange i forvejen har svært ved at få arbejdsliv og fritid til at hænge sammen, understreger Ida Tingman Møller.

Læs pressemeddelelse fra AC