Gå til sidens indhold

DDD: Ulovlig hundehandel er absolut uacceptabel

Den Danske Dyrlægeforening opfordrer til at støtte op om danske opdrættere og købe dansk på baggrund af en aktuel sag, hvor fem tiltalte er arresteret for smugling og videresalg af 129 hunde. En dyrlæge tippede politiet.

138272382 L

I en igangværende retssag ved Retten i Kolding anklages fem personer for ulovlig indsmugling og salg af 129 hundehvalpe fra Rumænien til Danmark. Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf, bøde og konfiskation af den ulovlige fortjeneste.

De fem tiltalte er beskyldt for at have smuglet hundehvalpe uden korrekt registrering som importører og uden tilladelse til erhvervsmæssig handel. Hundene, som er af racen malteser, var heller ikke blevet undersøgt af en dyrlæge før import, havde ikke EU-dyrepas, var ikke id-mærket med chip og var ikke rabiesvaccineret.

Anklagen inkluderer også salg af hundene fra adresser i Fredericia og Middelfart efter annoncering på Gul & Gratis og dba.dk. Importen af hundene fandt sted fra juni 2019 til marts 2020.

Senioranklager Henriette Kofoed forklarer i sin forelæggelse af sagen, at det var en dyrlæge på Fyn, der fik politiet til at interessere sig for de tiltalte.

Formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, er glad for, at en dyrlæge råbte vagt i gevær og tippede politiet – og at politiet har taget anmeldelsen seriøst og reageret prompte.

"Ulovlig hvalpehandel er absolut uacceptabel. Reglerne om dyrlægeundersøgelser, pas og vaccinationsregler er der for at beskytte både dyrevelfærden og forhindre spredning af sygdomme. Det er af allerstørste betydning, at disse regler overholdes nøje for at sikre smitteforebyggelse og dyrenes trivsel. Vi skal sørge for, at hvalpene er tilstrækkeligt gamle og sunde, før de eksporteres til andre lande," udtaler hun.

Hanne Knude Palshof forstår også godt, at det kan være svært for den gennemsnitlige køber at gennemskue, hvorvidt en hvalp er ulovligt importeret, og kommer derfor med en række råd til kommende hundejere:

»Jeg ved, at det kan være udfordrende for almindelige hvalpekøbere at vurdere, om en hvalp kommer fra et ansvarligt sted, om den er ulovligt importeret, og om papirarbejdet er i orden. Derfor vil jeg altid anbefale, at man grundigt undersøger det sted, man overvejer at købe en hvalp fra. Det er en god idé at konsultere sin dyrlæge inden købet for at få rådgivning og vejledning. Samtidig opfordrer vi til at støtte op om danske opdrættere og købe dansk, da det er en måde at sikre, at hvalpene kommer fra velrenommerede kilder og lever op til de nødvendige standarder for sundhed og velfærd.«

 

Illegal handel med hunde er et vigtigt fokusområde

Det er ikke udelukkende sundhed og smittefare som er vigtige risici ved transport af hunde, det er også stressende for hvalpene. Den ulovlige import foregår nemlig under uregulerede forhold, der ofte kan være helt forfærdelige.

Alle disse faktorer gør, at ulovlig indførsel, import og overdragelse af hunde og hvalpe er et af Dyrlægeforeningens store fokusområder. Dyrlægeforeningen har samarbejdet med politiet og fødevarestyrelsen om en vejledning til dyrlæger, der beskriver dyrlægernes muligheder for at reagere og procedurerne i forbindelse med anmeldelse af mistænkelige aktiviteter.

Dyrlægeforeningens Faggruppe Familiedyr arbejder fortsat tæt sammen med Fødevarestyrelsen, politiet, Københavns Universitet, Dansk Kennelklub og flere danske dyreværnsorganisationer om forskellige indsatser mod den illegale indførsel af hunde, og harudarbejdet en række gode råd, som man bør se på inden man køber hvalp – dem kan du læse her.