Gå til sidens indhold

Behandling af nytårsangst hos hunde og katte

Som nytåret 2023 nærmer sig, er det vigtigt at være opmærksom på reglerne for behandling af nytårsangst hos familiedyr.

195385637 L Normal None

I de tilfælde, hvor medicinsk behandling af nytårsangst er nødvendig, skal der som udgangspunkt anvendes et veterinært lægemiddel, som er godkendt til behandling af den pågældende dyreart mod angst eller frygt fremkaldt af lyde.

Det er vigtigt, at dyreejere modtager information om mulighederne for at behandle nytårsangst hos deres dyr i god tid, så forskellige metoder og produkter kan afprøves.

DDD har derfor udarbejdet information til dyreejere og en plakat, som dyrlæger allerede nu kan dele på sociale medier og hjemmesider.

Valg af lægemidler

Der findes flere markedsførte veterinære lægemidler i Danmark til hunde med indikationen angst fremkaldt af lyde (Sileo, Tessie, Pexion), som derfor generelt skal være dyrlægens førstevalg, når der ordineres et lægemiddel mod nytårsangst til hunde.

Har disse ingen effekt eller er kontraindiceret i henhold til SPC, kan dyrlægen undtagelsesvis under sit direkte, personlige ansvar behandle de pågældende dyr med lægemidler jævnfør kaskadereglen.

Kaskadereglen fremgår af veterinærlægemiddelforordningens artikel 112 og består af tre trin, som skal følges i den angivne rækkefølge:

a) Et veterinærlægemiddel, der er godkendt i Danmark eller i et andet EU-land (forudsætter udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen) til anvendelse til den samme dyreart eller til en anden dyreart til den samme eller en anden indikation
b) Et lægemiddel godkendt til mennesker
c) Et magistrelt fremstillet lægemiddel.

Hvis de markedsførte lægemidler mod lydangst ikke kan anvendes, kan veterinærlægemidler med indikationen separationsangst til hund (Clomicalm, Reconcile) altså undtagelsesvist ordineres efter kaskadereglen til behandling af længerevarende angst i forbindelse med nytår.

Til katte findes der på det danske marked ét veterinært lægemiddel, som er godkendt til behandling af angst og frygt hos kat i forbindelse med transport og dyrlægebesøg (Bonqat). Efter en konkret dyrlægefaglig vurdering vil dette lægemiddel kunne ordineres til behandling af nytårsangst hos kat jævnfør kaskadereglen.

Hvis et lægemiddel ordineres i henhold til kaskadereglen, skal det noteres på recepten og i journalen.

Lægemidler fra andet EU-land

Som beskrevet ovenfor er de veterinærmedicinske lægemidler, der er markedsført i Danmark, altså generelt førstevalg. Hvis der er manglende effekt, eller produktet er kontraindiceret og de markedsførte lægemidler derfor ikke kan bruges, er det muligt med kaskadereglens trin a) at lede efter et godkendt veterinærlægemiddel i et andet EU-land. Tilladelse til at behandle dyret med et sådant lægemiddel skal ansøges hos Lægemiddelstyrelsen, og der udstedes kun enkeltdyrsudleveringstilladelser til disse.

Hvis der opstår behov for at ansøge om en enkeltdyrsudleveringstilladelse for europæisk godkendte lægemidler mod angst, skal ansøgningen sendes til Lægemiddelstyrelsen

Hvis ansøgningen er indsendt senest den 1. december 2023, vil den blive besvaret inden jul/nytår.

Ingen tilladelser til Acepromazin

Lægemiddelstyrelsen har tidligere givet generel udleveringstilladelse til Acepromazin til behandling af hunde og katte med nytårsangst. Da der nu findes flere godkendte lægemidler, udsteder Lægemiddelstyrelsen ikke længere udleveringstilladelser til Acepromazin, der alene virker sløvende.

Dispensation gives kun i helt særlige tilfælde

Da magistrelt fremstillede lægemidler er tredje trin i kaskadereglen, er det Fødevarestyrelsens vurdering, at der som udgangspunkt ikke er behov for magistrelt fremstillede lægemidler til behandling af nytårsangst hos hunde.

Det er derfor kun relevant at ansøge om dispensation til et magistrelt fremstillet lægemiddel mod nytårsangst, hvis:

  • Anvendelsen af de i Danmark markedsførte lægemidler er kontraindiceret, jævnfør SPC, eller der ikke kan opnås effekt, og
  • muligheden for at anvende et lægemiddel, jf. ovenstående punkter a) og b), er udelukket.

En eventuel ansøgning om dispensation skal indeholde fyldestgørende dokumentation for, at ovenstående punkter er opfyldt. Ved fyldestgørende dokumentation forstås:

  • Kopi af journaloptegnelser, hvoraf det fremgår, at de markedsførte lægemidler er kontraindicerede, eller
  • alle de markedsførte veterinære og humane lægemidler er afprøvet uden effekt og
  • dokumentation for afslag på udleveringstilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Der kan kun ansøges om dispensation til enkeltdyr. Eventuelle ansøgninger skal være Fødevarestyrelsen i hænde senest den 1. november 2023.

Link til ansøgningsskema findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside om magistrelle lægemidler.

Læs også:

Faglig nyhed til dyrlæger om behandling af nytårsangst hos hunde og katte - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Behandling af angst hos dyr i forbindelse med nytår - Lægemiddelstyrelsen (laegemiddelstyrelsen.dk)