Gå til sidens indhold

DDD: Dansk enegang fanger danske dyrlæger og hesteejere i veterinærlægemiddelforordningens urimelige krav

For at sikre immunitet mod den stærkt smitsomme hesteinfluenzavirus stiller det internationale rideforbund, FEI, krav om halvårlig vaccination af heste, der starter i internationale stævner. Men EU-forordningen om veterinærmedicin tillader ikke, at der afviges fra produktresumeets krav om kun én årlig revaccination. Kun dyrlægerne i Danmark synes at være klemte, da andre lande håndhæver reglerne på anden vis.

Shutterstock 2165428955

Overalt i verden er Equin influenza en frygtet luftvejsinfektion hos heste. Sygdommen er sjældent dødelig, men den er ekstremt smitsom, og et stort antal heste bliver syge under et udbrud. Det er på den baggrund, at det internationale rideforbund, FEI, stiller krav om halvårlig influenzavaccination af heste, der starter i internationale stævner, da et udbrud af Equin influenza kan sætte en stopper for rigtigt mange store hestesportsbegivenheder.

Selvom vi ved, at varigheden af ​​immunitet aftager inden for et år efter, at hesten er blevet revaccineret, angiver vaccinens produktresume (SPC), at heste kun skal vaccineres én gang om året mod Equin Influenza, og det stiller både hesteejere og dyrlæger i et absurd dilemma.

- Vi vil gerne hjælpe hesteejerne, men vi er bundet på hænder og fødder af EU-reglerne, der forbyder os at vaccinere heste med andre dosisintervaller end det, produktets SPC er godkendt til, siger formand for DDDs Faggruppe Heste, Ginnie Holmes Hørning.

Hun er både vred og frustreret over, at dyrlæger og dyreejere endnu engang klemmes af EU-forordningens bestemmelser om, at SPC skal følges uden dyrlægers mulighed for faglig vurdering af den enkelte hests behov.

- Dyrlægerne klemmes mellem dyreejere, der ønsker at vaccinere og stille heste til stævner og et regelsæt, der meget firkantet dikterer, hvordan veterinære lægemidler må anvendes uden mulighed for dyrlægefagligt råderum, siger Ginnie Holmes Hørning.

Ingen reel mulighed for afvigelse

Den Danske Dyrlægeforening tog allerede i april måned sidste år fat om problemet med de divergerende vaccinationsanbefalinger og spurgte Fødevarestyrelsen om, hvordan danske dyrlæger forventes at agere med specifik henvisning til FEIs krav om hyppigheden af influenzavaccination.

På den baggrund kontaktede Fødevarestyrelsen EU-Kommissionen med spørgsmålet, om det kan rummes indenfor veterinærlægemiddelforordningens art. 106, stk. 1, hvis heste vaccineres med et andet dosisinterval end det, der fremgår af vaccinens SPC. I sit svar slår kommissionen desværre atter engang fast, at SPC skal følges strikt, hvad angår indikation, dosis og behandlingslængde – også for vacciner.

Kommissionen foreslår, at SPC’et revideres, hvis der er betænkelighed i forhold til varigheden af ​​immunitet, men DDD mener ikke, denne løsning er en farbar vej i den aktuelle situation.

- Det er urealistisk, at en vaccineproducent skal gennemføre nye studier, herunder på dyr, for at få godtaget ændringer til et SPC. Det er en uholdbar løsning, der har alt for lange udsigter og rummer uetiske elementer, fastslår Ginnie Holmes Hørning.

DDD har forståelse for utilfredse hesteejere

I perioden fra 1. oktober 2022 til 1. april 2023 suspenderede FEI midlertidigt kravet om halvårlig influenzavaccination på grund af aktuel vaccinemangel i Europa - og nu har FEI altså genoptaget kravet på trods af, at Den Danske Dyrlægeforening har gjort hesteorganisationen bekendt med Kommissionens svar.

Dyrlægeforeningen har også kontaktet de danske hesteforbund DI og DRF for at italesætte, at danske dyrlæger fanges imellem forbundsregler og regulær lovgivning, som autoriserede dyrlæger er underlagt.

Det efterlader både hesteejere og ikke mindst dyrlæger i en ekstremt presset situation vedrørende de danske heste, som skal starte i stævner og som ikke pt. lever op til FEIs vaccinationskrav. Hvis en dyrlæge vaccinerer heste mod Equin Influenza halvårligt, forbryder de sig mod EU-lovgivning, som gælder direkte i alle medlemsstater.

- Der er ingen dyrlæger, der ønsker at overtræde lovgivningen og blive sanktioneret herfor, og det er frustrerende, at vi bliver mødt – forståeligt nok – af utilfredse hesteejere, der ikke kan stille heste ved internationale stævner, fordi de ikke kan få vaccineret deres heste, siger Ginnie Holmes Hørning, der frygter, at hesteejere tager egne initiativer til at få vaccineret hestene uden om det danske system.

- Hvis det sker, bliver det som det vilde vest at holde styr på medicinanvendelsen hos de danske heste, siger Ginnie Holmes Hørning.

- Hesteejere, der vil starte FEI stævner, vil have to muligheder: Enten presser de en af vores kollegaer til at vaccinere hesten, eller de kører til et af vores nabolande for at få den vaccineret. Ingen af scenarierne er gode. 

- Dyrlægen, der vaccinerer i strid med EU-forordningen, handler under personligt ansvar og risikere i første omgang en påtale. En gentagelse medfører en indskærpelse, hvor der følger en egenbetalt kontrol med. Den anden løsning, hvor heste transporteres til udlandet blot for at blive vaccineret, er velfærdsmæssigt en dårlig løsning, siger Ginnie Holmes Hørning og understreger samtidig, at det grundlæggende er et problem, hvis der er dyrlæger, der vælger at vaccinere halvårligt.

- Det udhuler vores troværdighed overfor hesteejerne, der godt ved, at vi ikke må vaccinere halvårligt. 

Hvad gør DDD nu?

Dyrlægeforeningen har netop igen haft et møde med Fødevarestyrelsen og italesat den akutte og uholdbare situation, som mange dyrlæger pt. befinder sig i. Dyrlægerne sættes under urimeligt pres af årsager, som systemet burde kunne håndtere bedre til både dyrs, dyrejeres, dyrlægers og myndighedernes bedste.

DDD har i dag sendt et åbent brev til Fødevarestyrelsen, for at problemstillingen endnu engang tages op nationalt og også bringes op i EU-regi.

- Noget skal ske, og det skal være nu. Vi sætter os ikke i en venteposition, men bruger alle de kanaler, vi har, for at vores medlemmer ikke skal komme i klemme, siger Ginnie Holmes Hørning og slår fast, at andre lande håndhæver EU-reglerne på anden vis og af samme grund har dyrlægeorganisationer, nationale myndigheder, FEI eller nationale hesteforbund i andre lande selv rejst emnet overfor Kommissionen.

- Det er endnu engang en af vores helt store udfordringer at lægge pres på Kommissionen, siger Ginnie Holmes Hørning, der opfordrer de danske hesteforbund til at følge trop og samarbejde for at finde løsninger.

Den mest udbredte luftvejsinfektion hos heste

Equin influenza (EIV) eller hesteinfluenza er en meget smitsom luftvejsinfektion, som skyldes et influenza A-virus. På verdensplan er det den luftvejsvirus, man oftest støder på hos heste, og derfor har man gennem tiden fulgt udviklingen af dette virus nøje.

Sygdommen er endemisk i stort set alle lande på nær Island, Australien og New Zealand og forefindes derfor jævnligt langt de fleste steder. Det betyder, at stort set alle heste i Danmark vil komme i kontakt med sygdommen på et tidspunkt i deres liv.

Sygdommen er sjældent dødelig, men da den er meget smitsom, kan et stort antal heste blive syge under et udbrud. I udlandet har man for nyligt set, at det kan sætte en stopper for rigtigt mange store hestesportsbegivenheder såsom trav og galopløb, stævner, kåringer, dyrskuer, ridekurser og så videre.

Læs mere om Equin influenza