Gå til sidens indhold

DDD: Giv hesteejere ret til at beslutte, om deres heste skal udelukkes fra konsum

Den Danske Dyrlægeforening ønsker at sikre, at hesteejere igen får muligheden for at udelukke deres heste fra konsum på eget initiativ.

13432193 L Normal None

Der er markante forskelle i traditioner og praksis mellem medlemsstaterne, især i forhold til forbrug af hestekød. Den Danske Dyrlægeforening (DDD) opfordrer derfor EU til at genoverveje reglerne for udelukkelse af heste fra fødekæden.

Det gør DDD rede for i et høringssvar til EU-Parlamentet og Rådet, der beder om en evaluering af dyresundhedsloven (AHL, Forordning 3016/429).

Formålet med dyresundhedsloven fra EU er at beskytte dyre- og folkesundheden gennem forebyggelse og kontrol af dyresygdomme under hensyn til den fri bevægelighed inden for EU's marked. Loven er dog meget kompleks og omfatter rigtig mange elementer af regler i relation til dyresygdomme. Der er tale om en rammelov, hvor efterfølgende retsakter skal præcisere bestemmelserne. Det gør desværre også dyresundhedsloven vanskelig at navigere i og forstå rent tekstmæssigt, selv for fagkyndige.

Baggrund for hesteudelukkelse fra konsum

Et element, dyrlægerne i Danmark har mærket effekten af, er, hvordan heste skal udelukkes fra konsum.

I kølvandet på dyresundhedsloven udstedte EU-Parlamentet nemlig en forordning om identifikation og registrering af dyr af hestefamilien (2021/963), hvoraf det fremgår, at hesteejere ikke længere selv må udelukke deres heste fra konsum. Udelukkelse kan nu kun foretages af en dyrlæge som led i medicinsk behandling eller af den kompetente myndighed.

Stor forskel på brug af heste i medlemsstaterne

I Danmark er der imidlertid en lang tradition for, at hesteejere ønsker at udelukke deres heste permanent fra fødekæden, fordi heste primært betragtes som kæledyr og ikke produktionsdyr bestemt til menneskeføde.

DDD ønsker, at der indføres mulighed for, at de enkelte medlemsstater kan at beslutte, om hesteejere skal have tilladelse til at udelukke deres heste fra fødekæden.

Årsagerne er blandt andet, at dyrlægerne oplever en markant indsnævring af medicinske behandlingsmuligheder, og at hesteejere kun kan fortsætte behandlingen, hvis de har et medicinhåndteringskursus. Resultatet er, at nogle ejere fravælger efterbehandling, og dermed kompromitterer de nye regler potentielt hestevelfærden.

DDD mener også, at den administrative byrde, der pålægges dyrlægen, bliver urimeligt stor og ser ikke en merværdi i forhold til, hvis ejeren havde beholdt muligheden for at udelukke sin hest permanent fra fødekæden.

Samtidig opstår der risiko for fejl og misforståelser for hesteejere, der skal overholde reglerne om foder- og fødevarehygiejne og herunder føre optegnelser over foder og tilskud som hesten, der ikke er permanent udelukket fra konsum, tildeles.

DDD ser derfor ikke nogen risiko for dyre- eller folkesundheden, ved at hesteejere selv tillades at udelukke heste permanent fra fødekæden. Tværtimod. DDD tilskynder derfor til, at Parlamentet ser samme fordel i at give denne mulighed til medlemsstaterne, der i så fald kan komme både heste, hesteejere og dyrlæger til gode i de lande, hvor der er et stort ønske herom.