Gå til sidens indhold

DDD: Regeringens tiltag for at forbedre kattenes velfærd virker nyttesløst

På baggrund af en konkret sag om katte i bur meldte fødevareminister Jacob Jensen i foråret ud, at regeringen ville komme med en bekendtgørelse for dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af katte. Bekendtgørelsen er nu trådt i kraft men kommer sandsynligvis ikke til at øge velfærden for de mange katte, der lever under kummerlige vilkår.

Håbet var ellers grønt hos DDD om, at tiltaget endelig ville bidrage til at højne kattenes status – noget, som både DDD og dyreværnsorganisationerne har arbejdet målrettet for i årtier.

For hunde findes præcise regelsæt, som skal overholdes for at sikre god dyrevelfærd, herunder at der er en registreret ejer. I årevis har vi efterspurgt en tilsvarende løsning for katte.

Hidtil er det dog kun blevet til halve løsninger for at komme problemet med ejerløse katte til livs i stedet for at lave det, der egentlig er brug for – en bekendtgørelse om obligatorisk mærkning og registrering af alle katte.  Den nye bekendtgørelse er desværre endt med at blive mere af samme skuffe.

- DDD har både deltaget i rundbordssamtaler, afgivet høringssvar og i øvrigt bidraget med faglige argumenter til Fødevarestyrelsen om, hvad vi mener, der er brug for i relation til hold af katte. Her har vi især lagt vægt på tre krav: obligatorisk mærkning og registrering, dyrlægetilsyn i erhvervshold og at personer, der har flere end 10 voksne katte, skal registreres, siger Christine Fossing, Formand for Faggruppe Familiedyr.

Hun er derfor skuffet over udfaldet, hvor Fødevarestyrelsen efter høringsrunden alligevel ikke har medtaget kravene om obligatorisk mærkning og registrering af katte samt registrering af personer med flere end 10 voksne katte. Det gør det nemlig meget vanskeligt for dyrlæger og dyreværnsorganisationer at gribe ind overfor de store kattehold, hvor dyrevelfærden er kompromitteret, fordi katteholdet vokser ejere over hovedet.

Samtidig har der fra starten været betydelig modstand hos Fødevarestyrelsen mod at indføre regler for obligatorisk mærkning og registrering af katte.

- I DDD synes vi, det er uambitiøst, at man vil sætte regler op uden samtidig at kunne skelne kattene på fx øremærke eller chip, når dyrlæger skal føre tilsyn eller myndighederne udfører kontrolbesøg, siger Christine Fossing og fortsætter: I Sverige har de indført krav pr. 1. januar 2023 om, at alle katte født efter 2008 skal mærkes og registreres, så det kan jo lade sig gøre i praksis, mener hun.

Samtidig undrer hun sig over, at der kun er krav om et årligt dyrlægetilsyn, hvor der tilsvarende er krav om to årlige tilsyn ved erhvervsmæssigt hold af hunde. DDD har desuden bedt Fødevarestyrelsen om at udarbejde en vejledning til dyrlæger, der skal føre tilsyn.

Bekendtgørelsen trådte i kraft 1. juli 2023 og indeholder fællesbestemmelser for katte og specifikke bestemmelser for erhvervsmæssigt hold/opdræt af katte.