Gå til sidens indhold

DDD undersøger: Forekomst af bidskader fra dyr i praksis

Den Danske Dyrlægeforening igangsætter nu en undersøgelse blandt dyrlæger, veterinærsygeplejersker og andre relevante faggrupper, der arbejder i praksis. Undersøgelsen skal afdække, hvor mange personer, der har oplevet at blive bidt i forbindelse med håndteringen af fx katte og hunde i praksis, og ikke mindst hvad der efterfølgende sker.

106928189 M

Har du oplevet at blive bidt, er det derfor relevant at deltage i undersøgelsen – særligt hvis skaden er sket inden for de seneste 5 år.

DDD håber med resultaterne af en sådan undersøgelse at få en indikation af omfanget af skader i klinisk praksis, om de gældende behandlingsanbefalinger følges, og hvordan det efterfølgende forløb ser ud for de skadelidte.

Korrekt behandling er afgørende

Trods præcisering og ensretning af anbefalingerne i fx Lægehåndbogen på Sundhed.dk, forlyder det fortsat fra praksis, at sundhedspersonale på landets skadestuer og i almene lægepraksis har en udpræget konservativ tilgang til behandlingen af selv meget alvorlige bidskader.

Det ønsker DDD nu at afdække nærmere, og vi håber derfor, at mange - både dyrlæger, veterinærsygeplejersker og andet fagpersonale - vil bruge tiden på at deltage i undersøgelsen, så vi kan blive klogere på emnet.

Undersøgelsen er anonym, og alle med relevant baggrund kan deltage.

Deltag i undersøgelsen nu

Spørgsmål til undersøgelsen kan rettes til Simon Galsgaard på sg@ddd.dk eller Karin Melsen på km@ddd.dk

Retningslinjer for behandling

Ved en mindre rundspørge i 2020 blev DDD bekendt med, at dyrlæger i flere tilfælde var blevet meget syge – i visse tilfælde med blodforgiftning – i forbindelse med bid fra dyr.

DDD konstaterede på baggrund af tilbagemeldingerne en generel restriktiv tilgang i behandling af skaderne  og forskel på de behandlingsvejledninger, som i 2020 eksisterede i de forskellige Regioner - både for hospitaler og primærsektoren – samt anbefalingerne fra Statens Serum Institut (SSI).

I 2020 tog DDD derfor direkte kontakt til Regionerne, Rigshospitalet og SSI og dermed et skridt på vejen for bedre konsensus og fokus på alvorligheden af bidskader.

Resultatet blev, at SSI præciserede behovet for profylakse, og at Region Hovedstadens fagudvalg under Den Regionale Lægekomité opdaterede de eksisterende antibiotikaanbefalinger for hospitaler og primærsektoren.

Se de gældende retningslinjer for primærsektor og hospital i Region H

Læs også artiklen om bidskader i DVT nr. 5 (2023)