Gå til sidens indhold

Godt nyt: Gennemsyn af dyrevelfærdsloven skal forhindre grov vanrøgt af dyr

Miljø- og Fødevareudvalget ønsker en grundig gennemgang af retspraksis i forbindelse med dyrevelfærdsloven. Udvalget understreger vigtigheden af at sikre optimale rammer for dyrevelfærd og effektiv håndhævelse af lovgivningen for at forhindre grov vanrøgt og mishandling af dyr. Anbefalingen støttes af Den Danske Dyrlægeforening.

DSC_0101.JPG

Beslutningsforslaget om gennemsyn af dyrevelfærdsloven (B6) blev fremsat den 4. oktober 2023 og er nu til behandling i Miljø- og Fødevareudvalget. Under udvalgsarbejdet er der stillet spørgsmål til ministeren, og der er blevet afholdt tre møder, hvor udvalget har drøftet de foreslåede tiltag.

I de politiske bemærkninger fra udvalget understreges det, at sanktioner på dyrevelfærdsområdet bør være rimelige og proportionale, og at strafniveauet bør afspejle overtrædelsernes grovhed. Derfor anbefales et grundigt gennemsyn af dyrevelfærdslovens regler om straf og en undersøgelse af både strafniveau og mulighederne for at fratage retten til at eje, bruge eller passe dyr i tilfælde af vanrøgt.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen, har bekræftet, at regeringen er villig til at undersøge regler og praksis for sanktioner. Udvalget opfordrer i beretningen regeringen til at fremskynde denne undersøgelse og levere en rapport senest ved udgangen af 2024.

Forslag om et dyrepoliti og udvidede beføjelser mod dyremishandling

Fra anden side i folketinget er der stillet et lignende forslag, idet en række danske politikere fra forskellige partier sammen har fremsat et borgerforslag (B86) den 17. november 2023 om etablering af et dyrepoliti og udvidede beføjelser i sager om grov dyremishandling. Forslaget, der oprindeligt er udformet af Hestens Værn, er stillet som et respons på behovet for styrket indsats mod grov dyremishandling, og det har opnået tilstrækkelig støtte fra borgerne.

Forslagsstillerne har i forbindelse med en deputation den 22. november redegjort for ønsket om at etablere et dyrepoliti under dansk politi, der skal have specialiserede kompetencer inden for dyrevelfærd og beføjelser til effektivt at håndtere sager om vanrøgt og mishandling af dyr. Forslaget lægger også op til, at i tilfælde af særlig grov mishandling skal dyreorganisationer have ret til at kræve, at politi og dyrlæge undersøger dyrene inden for en maksimal tidsramme på 24 timer.

Der foreslås desuden, at politiet skal have udvidede beføjelser, herunder muligheden for at ransage privat ejendom ved begrundet mistanke om fare for dyrene. Retten skal have beføjelse til at udstede en ransagningskendelse inden for 24 timer i sådanne tilfælde.

Forslaget understreger også muligheden for at fratage erhvervsdrivende retten til at have dyr i tilfælde af gentagen og alvorlig forsømmelse af dyrene. I disse tilfælde bør billeder og videodokumentation kunne bruges som bevis, og relevante dyrevelfærdsorganisationer bør inddrages i udviklingen af et dedikeret dyrepoliti.

DDD bakker op om regeleftersyn og hårdere sanktionering

Den Danske Dyrlægeforening støtter op om forslagene og mener, at der er behov for et loveftersyn for at sikre, at lovrammerne udnyttes optimalt i dyreværnssager. DDD ser også gerne, at Fødevarestyrelsen tildeles de nødvendige ressourcer til at gribe hurtigere ind og sanktionere effektivt, ligesom DDD mener, at der er et behov for at reducere sagsbehandlingstiden og indføre strengere straffe for dem, der svigter deres ansvar over for dyr. Vi følger derfor behandlingen tæt.

Følg behandlingen af borgerforslagene her:

B 6 - 2023-24 (oversigt): Forslag til folketingsbeslutning om at skærpe dyrevelfærdslovens straffebestemmelser / Folketinget (ft.dk)

B 86 - 2023-24 (oversigt): Forslag til folketingsbeslutning om et dyrepoliti og udvidede beføjelser i forbindelse med grov vanrøgt (borgerforslag) / Folketinget (ft.dk)