Gå til sidens indhold

Høringssvar om opdræt, registrering og omsætning af hunde og katte

Dyrlægeforeningen bifalder nyt EU-forslag om øget sporbarhed og et dyrevelfærdsløft for hunde og katte, men ønsker yderligere stramning

Den Danske Dyrlægeforening (DDD) har afgivet et omfattende høringssvar vedrørende en ny forordning om opdræt, registrering og omsætning af hunde og katte i EU. Det er et vigtigt skridt mod øget sporbarhed og forbedret dyrevelfærd for hunde og katte, der opdrættes og handles i Europa, hvor vi gennem de senere år har set en tiltagende illegal trafik.

DDD understreger et generelt behov for ensartet mærkning, registrering, dyrevelfærdsmæssige mindstekrav og bedre forbrugersikkerhed ved overdragelse af hunde og katte i EU. Vi påpeger dog risikoen ved, at man undtager mindre opdræt, internater og pet shops, da det kan udgøre smuthuller for kriminelle aktiviteter.

En væsentlig forbedring, som DDD fremhæver, er kravet om landekode i mikrochips og krav om nationale registre, der kan tale sammen i EU. Det ser vi som afgørende for at tackle illegal handel og styrke sporbarheden.

I høringssvaret præsenterer DDD også specifikke kommentarer og forslag til ændringer. For eksempel støtter vi regler for sund avl, uddannelseskrav til dem, der håndterer dyr, og krav  om velfærdsbesøg fra dyrlæger for alle erhvervsmæssige hold. Vi foreslår også et straks-forbud i hele EU mod ørekupering, halekupering og andre indgreb, der ikke sker af veterinærfaglige årsager.

DDD fremhæver, at de danske regler bør fungere som en rettesnor, og hvis de er mere vidtgående end forslaget, bør de fastholdes i vores nationale bestemmelser.

Desuden støtter DDD tiltag vedrørende online salg af hunde og katte og foreslår en lignende tilgang som i Frankrig, hvor opdrætters og dyrets identifikation skal fremgå i annoncen. Det gør det lettere for forbrugeren at finde gode opdræt og fx udgå at støtte »hvalpefabrikker« og illegale aktiviteter.

Samlet set ser DDD positivt på EUs initiativ, men understreger vigtigheden af at sikre, at danske regler og erfaringer integreres for at opnå maksimal effekt i forhold til dyrevelfærd og bekæmpelse af illegale aktiviteter inden for hunde- og katteopdræt i EU.

 

Læs hele høringssvaret her