Gå til sidens indhold

DA om lønstatistikken: Lokal løndannelse er fremtiden – men brug nu din sunde fornuft!

Lønstatistikkerne for hhv. ansatte dyrlæger, veterinærsygeplejersker og -hjælpere er nu tilgængelige. De giver et interessant øjebliksbillede af lønsituationen, men tegner også en større og langsigtet tendens, som Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening hilser velkommen.

Når man kigger på de netop offentliggjorte lønstatistikker, er det åbenlyst, at en stor del af løndannelsen sker lokalt. Det er en udvikling, som DA hilser velkommen, da stigningerne så i højere grad afspejler, hvad den enkelte medarbejder fortjener samt den økonomiske situation i den enkelte virksomhed.

Det peger i retning af, at tiden med meget store centrale lønstigninger er ved at være forbi, og at vi omsider bevæger os mod et lønsystem, der giver vores medlemmer mere selvstændighed i lønsammensætningen lokalt: Et minimallønsystem, som det også ses i sammenlignelige brancher og erhverv.

Statistikkerne gør det evident, at det fremadrettet er nødvendigt at afsætte en stor del af rammen til lokal løndannelse; og det er alle parter ved OK-forhandlingerne nødt til at tage alvorligt. Ligesom nogle ansatte i virksomhederne nok lige skal vænne sig til, at størstedelen af lønudviklingen fremover ikke bare kommer automatisk.

Formand for DA, Mikkel Markussen, har også bidt mærke i udviklingen og gjort sig tanker om dens indflydelse på fremtidens overenskomstforhandlinger:

- For veterinærsygeplejerskernes vedkommende vil en del af lønnen nok også fremadrettet blive fordelt ved de centrale forhandlinger. Men for dyrlægerne forudser jeg helt klart, at den langt overvejende lønforhandling fremover vil ske lokalt mellem den enkelte virksomhed og den enkelte dyrlæge - ligesom vi kan se af statistikken, det er sket de seneste tre år. Men DA slipper naturligvis ikke bare tøjlerne - vi står altid klar med både råd, hjælp og vejledning i forhold til løndannelse og forhandling.

Afslutningsvist vil vi fra DAs side gerne understrege, at lønfesten stadig er ude af proportioner. Vi vil derfor mane til besindighed og anbefale, at man skeler til omverdenen samt resten af arbejdsmarkedet, inden man bare skyder til den med lønstigninger.

For nok er løn et middel til at fastholde kvalificerede medarbejdere, men hvis det tager overhånd, så skader man både sin egen forretning og hele arbejdsmarkedet i en uhensigtsmæssig »opadgående spiral«.

- Vi kan se bagud og konstatere, at lønudviklingen i den forgangne periode er løbet meget, meget hurtigt på vores område. Statistikken viser, at særligt dyrlægerne, men også veterinærsygeplejerskerne er steget betydeligt mere end det øvrige arbejdsmarked – og langt mere, end vi aftalte for tre år siden. Derfor skal der anderledes ro på lønforhøjelserne i den kommende overenskomstperiode. Vi kan se i tallene, at dyrlæger og veterinærsygeplejersker allerede har fået de lønforhøjelser, som fx offentligt ansatte først lige er blevet lovet og nu kan se frem til, udtaler Mikkel Markussen.

 

Nøgletal:

Ansatte dyrlæger: Gennemsnitslønnen (indeholdende grundløn, kvalifikations- og funktionstillæg samt pension) i december 2023 er 49.719 kr. (mod 47.080 kr. i december 2022). Dvs. en samlet gennemsnitlig stigning på 5,6 % over en etårig periode. 

Veterinærsygeplejersker og -hjælpere: Gennemsnitslønnen (indeholdende basisløn, kvalifikations- funktions- og basisløntillæg samt pension) i december 2023 er 34.838 kr. (mod 34.151 kr. i december 2022). Dvs. en samlet gennemsnitlig stigning på 2,0 % over en etårig periode.

 

Igen i år er statistikkerne blevet til i et samarbejde mellem Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening, Ansatte Dyrlægers Organisation, Veterinærsygeplejerskernes Fagforening og Huge Consulting, for at sikre at de er retvisende og upartiske.

 

Se lønstatistikkerne for:

Ansatte dyrlæger

Veterinærsygeplejersker og -hjælpere